Foto: Profimedia

Klub žena IDS-a nije zadovoljan: Hrvatska je učinila korak natrag kad je riječ o sigurnosti žena

Autor: HINA/N.M.

Uoči sutrašnjega Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Klub žena IDS-a ocijenio je u utorak u priopćenju za javnost da je Hrvatska u 2020. godini učinila korak natrag kad je riječ o sigurnosti žena.

Ocijenivši kako su ostali svi problemi s kojima su se godinama suočavale žene žrtve nasilja te u konačnici cjelokupno društvo, iz Kluba žena IDS-a navode kako tim problemima treba dodati i opasnost koju sa sobom nosi epidemija koronavirusa.

“Poznato je da se nasilje nad ženama znatno povećava tijekom izvanrednih situacija, kao i u slučaju pandemije, gdje građani moraju provoditi više vremena u svojim domovima, što u potencijalno nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem”, upozoravaju su iz Kluba žena IDS-a.

Ističu da sve teži životni i ekonomski uvjeti te veća razina stresa uzrokovana koronakrizom mogu “dovesti do eskalacije nasilja, a istovremeno potencijalno umanjiti broj prijava samog nasilja”.

Iz Kluba žena IDS-a također ističu da zato ne začuđuje to što je u Hrvatskoj, nažalost, u prvih devet mjeseci ove godine ubijeno 12 žena.

Predsjednica Kluba žena IDS-a Ana Pernić istaknula je u priopćenju da je još potrebno mnogo raditi na senzibilizaciji i edukaciji javnosti o toj temi.

“Nasilje u obitelji nije privatna stvar žrtve, niti problem same obitelji, već je ono širi društveni problem cijele zajednice i upravo zbog toga nitko ne smije ignorirati nasilje, već svi imaju obvezu reagirati”, poručila je Pernić. Upozorila i na neusklađenost zakonskih propisa s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a posebno je istaknula problem partnerskog nasilja u kratkotrajnim vezama čije je kažnjavanje ostalo izvan zakona.
Klub žena IDS-a također upozorava da je zabrinjava porast nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama.

Pernić je podsjetila da je zahvaljujući inicijativi Kluba žena IDS-a u svim istarskim gradovima u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije ove godine pokrenuto besplatno Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje mladih, koje mlade, među ostalim, educira i potiče ih na odgovorno ponašanje u vezama te na sprječavanje nasilja.
Autor:HINA/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.