fbpx
Blue sky begins to break through the clouds over Arctic Ocean ice Sept. 9, 2009.

Klimatska katastrofa: Na Antarktici izmjerena temperatura viša od 20 stupnjeva!

Autor: dnevno.hr

„Nevjerojatnim i abnormalnim“ ocijenili su brazilski znanstvenici temperaturu od 20.75 stupnjeva izmjerenu 9. ovoga mjeseca na otoku Seymouru u blizini Antarktika koja za gotovo cijeli stupanj nadmašuje prijašnji rekord od 19.8 stupnjeva izmjeren 1982. godine, piše Guardian, a tri dana prije argentinski su znanstvenici na najsjevernijem antarktičkom poluotoku izmjerili 18,3 stupnjeva što je najviša izmjerena temperatura ikad na tom dijelu Antarktike.

Iako rekorde mora potvrditi Svjetska meteorološka organizacija, radi se o nastavku trenda na Antartici i okolnim otocima gdje je temperatura porasla za gotovo tri stupnja u odnosu na predindustrijsko doba, što je jedan od najbržih porasta igdje zabilježenih na Zemlji, a brazilski znanstvenici kažu da „nikada dosad nisu vidjeli ništa slično ovome“.

U tom dijelu svijeta (južno od 60. stupnja geografske širine) nalazi se oko 70 posto Zemljine slatke vode u obliku snijega i leda i ako bi se sav snijeg i led otopio, razine mora porasle bi za 50 do 60 metara, no za to će biti potrebne stotine godina. Znanstvenici iz UN-a predviđaju da će razine oceana narasti između 30 i 110 centimetara do kraja ovog stoljeća, ovisno o ljudskim naporima da se smanje emisije ugljika i osjetljivosti ledenih plašteva.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.