fbpx
Foto: Guliver Image

KLAONICA ZVANA PRVI SVJETSKI RAT! Sve je počelo nakon Austro-Ugarske objave rata Srbiji

Autor: Dražen Krajcar

Prije 108 godina, 28. srpnja 1914. godine, započeo je Prvi svjetski rat, krvavi sukob u kojem je poginulo više od 16.000.000 ljudi. Rat je započeo kad je Austro-Ugarska Monarhija objavila rat Kraljevini Srbiji u 11 sati ujutro na današnji dan. Povod za rat bio je, dakako, atentat na austrijskog nadvojvodu Franju Ferdinanda, koji se dogodio točno mjesec dana ranije u Sarajevu. Međutim, uzroci koji su doveli do rata bili su znatno složeniji i predstavljaju vrlo zanimljivu i kompleksnu temu za povijesno razmatranje.

U pogledu glavnih igrača na svjetskoj sceni u trenutku pokretanja Prvog svjetskog rata potrebno je istaknuti njemačku i austrougarsku vladajuću elitu, kao i diplomate tih zemalja. Austrougarskoj Monarhiji bila je trn u oku Kraljevina Srbija, a neki su pogrešno vjerovali da rat može ostati lokaliziran na samo te dvije zemlje (izgleda da je čak i među članovima visoke diplomacije bilo takvog pogrešnog uvjerenja). Rat nije mogao ostati lokaliziran jer je sustav saveza u Europi bio poput tempirane bombe koja je samo čekala da bude aktivirana. Naime, Njemačka je imala najveći strateški problem – bila je ukliještena između Rusije i Francuske pa je morala u svakom slučaju napasti i poraziti Francusku prije nego što se ogromna Rusija stigne uopće mobilizirati. Nijemci su zbog tog razloga bili laki na okidaču, a uz to su i članovi njemačkog glavnog stožera tvrdili da je dobro vrijeme za rat, jer će s protekom godina Rusija biti vojno sve moćnija.

Kad je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, Rusija je logično podržala svoju saveznicu i proglasila djelomičnu mobilizaciju. To je zapravo bio glavni okidač rata, jer Njemačka u uvjetima ruske mobilizacije nije smjela odugovlačiti (iz razloga koji je gore naveden). Sustav saveza proizveo je domino-efekt i jedna po jedna velike su europske sile počele ulaziti u neizbježan rat.


Rat između Centralnih sila (Njemačko Carstvo i Austro-Ugarska Monarhija) i Antante (Rusko Carstvo, Francuska i Velika Britanija) te njihovih saveznika trajao je četiri godine. Vremenom su se u rat uključili Japan, Italija, Osmansko Carstvo, Bugarska, Rumunjska, Italija, Grčka, Australija, Kina, SAD…

Diljem Europe narodi su s oduševljenjem dočekali sukob koji je trebao jednom za svagda riješiti nagomilano interesne sukobe među velikim silama. Obje strane očekivale su brzu pobjedu, a vojnici su bili uvjereni da će se do Božića vratiti kućama. Početno oduševljenje je splasnulo kako se rat odužio i pretvorio u dotad neviđenu klaonicu u kojoj su osim vojnika stradavali civili, a sve zaraćene strane bile su na rubu gladi.

Nakon sveopćeg krvoprolića ovaj događaj je nazvan Veliki rat i smatran je ‘krajem svih ratova, na žalost već dvadesetjednu godinu kasnije započeo je još jedan sukob – Drugi svjetski rat.

OKIDAČ ZA PRVI SVJETSKI RAT Atentat na Franju Ferdinanda u Sarajevu
Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.