Foto: Guliver

KINESKI BALON LEBDI IZNAD AMERIKE! Sastao se vrh Pentagona: Alarmiran Biden, hitno digli moćne Raptore

Autor: N.K

Američka vlada je prije nekoliko dana detektirala sumnjivi “izvidnički” balon koji i dalje lebdi na velikim visinama iznad kontinentalnog dijela SAD-a. Kako javlja NBC, riječ je u kineskom balonu koji je na noge digao i Pentagon.

“Mi ga pažljivo pratimo”, potvrdio je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

Zbog balona je sastanak održao i vojni vrh SAD-a na čelu s ministrom obrane Lloydom Austinom i načelnikom Združenog stožera, generalom Markom Milleyjem. Donesena je odluka kako se neće ići na obaranje balona zbog mogućeg sigurnosnog rizika za civile na zemlji, iako su u zrak dignuti najsposobniji američki borbeni avioni, F-22 Raptor.

“Odlučili smo da njegova potencijalna vrijednost u smislu prikupljanja informacija za Kinu minimalna, ali i dalje ga pratimo iz minute u minutu”, rekao je.

 Balon je prvi put primijećen u srijedu iznad mjesta Billings, Montana, a prije toga preletio je i kroz zračni prostor Kanade. Trenutno i dalje lebdi iznad SAD, ali vlasti nisu željele otkriti gdje se točno nalazi.

Pentagon je uvjeren da je balon kineski te su već stupili u kontakt s Pekingom preko više kanala. Jesu li Kinezi priznali da je balon njihov, nije otkriveno.

Ovakva vrsta aktivnosti nije bez presedana, javlja NBC. Kina je i prije slala ovakve balone, ali razlika je u tome što je ovaj put balon ostao nad Sjedinjenim američkim država duže nego što je to uobičajeno. Obično lebde stratosferom, području između 6 i pol i 19 tisuća metara iznad površine Zemlje.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.