fbpx
Foto: Guliver Image/ Xinhua Lan Hongguang / Screenshot: Twitter / kolaž

KINESKE ‘OČI’ NAD AMERIKOM! Biden spriječio obaranje misteriozne letjelice, jedna stvar svima je čudna: ‘Ima prednost u odnosu na satelite’

Autor: Dnevno.hr

Vijest da Pentagon nadzire navodni kineski špijunski balon na nebu iznad Sjedinjenih Država postavlja niz pitanja – što točno tamo radi?

Američki dužnosnici rekli su da bi putanja leta balona, prvi put uočenog iznad američke savezne države Montane u četvrtak, potencijalno mogla preći preko “brojnih osjetljivih mjesta” te navode da poduzimaju korake za “zaštitu od prikupljanja obavještajnih podataka”.

Ali manje je jasno zašto bi kineski špijuni htjeli koristiti balon, a ne satelit za prikupljanje informacija.


Nije prvi put da je kineski balon iznad SAD-a, ali nešto je drugačije

Ovo nije prvi put da je kineski balon primijećen iznad SAD-a, ali čini se da se ponaša drugačije od prethodnih, rekao je dužnosnik američke obrane, piše CNN.

“Čini se da ostaje duže vrijeme, ovaj put je uporniji nego u prethodnim slučajevima. To bi bio jedan razlikovni faktor”, rekao je dužnosnik. Postavlja se pitanje, zar špijuni danas ne koriste satelite?

Korištenje balona kao špijunske platforme seže u rane dane Hladnog rata. Od tada ih je SAD koristio na stotine za praćenje svojih protivnika, rekao je Peter Layton, suradnik na Griffith Asia Institute u Australiji i bivši časnik Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva.

Ali s dolaskom moderne satelitske tehnologije, koja je omogućila prikupljanje obavještajnih podataka o preletima iz svemira, korištenje nadzornih balona izašlo je iz upotrebe. Barem do sada.

Nedavni napredak u minijaturizaciji elektronike znači da bi se plutajuće obavještajne platforme mogle vratiti kao moderni alat za špijuniranje.

“Baloni mogu biti manji, jeftiniji i lakši za lansiranje od satelita”, rekao je Layton.
Blake Herzinger, stručnjak za indo-pacifičku obrambenu politiku na American Enterprise Instituteu, rekao je da unatoč njihovoj maloj brzini, balone nije uvijek lako uočiti, a baloni mogu neke stvari koje sateliti ne mogu.

“Sustavi bazirani u svemiru jednako su dobri, ali su predvidljiviji u svojoj orbitalnoj dinamici”, rekao je Layton.

“Prednost balona je u tome što se njima može upravljati pomoću ugrađenih računala kako bi se iskoristio vjetar i mogu se dizati i spuštati do ograničenog stupnja. Satelit ne može lelujati i mnogo ih je potrebno da pređu područje od interesa da bi se održao nadzor”, rekao je.
Što se špijunira?

Prema Laytonu, sumnjivi kineski balon vjerojatno prikuplja informacije o američkim komunikacijskim sustavima i radarima.

“Neki od ovih sustava koriste ekstremno visoke frekvencije koje su kratkog dometa, mogu se apsorbirati u atmosferi i budući da su u liniji vidljivosti vrlo su usmjerene. Moguće je da bi balon mogao biti bolja platforma za prikupljanje tako specifične tehničke zbirke od satelita,” rekao je.

Umirovljeni pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Cedric Leighton, vojni analitičar CNN-a, na sličnom je tragu.

“Možda prikupljaju obavještajne podatke o signalima, drugim riječima, gledaju naš promet mobitela, naš radijski promet”, rekao je Leighton. Obavještajni podaci prikupljeni balonom mogli bi se poslati u stvarnom vremenu putem satelitske veze natrag u Kinu, rekao je Layton.

Silosi i baze strateških bombardera

Analitičari su također primijetili da su Montana i obližnje države mjesto na kojem se nalaze američki silosi za interkontinentalne balističke rakete i baze strateških bombardera.

Američki dužnosnici kažu da su poduzeli mjere kako bi osigurali da balon ne može prikupljati osjetljive podatke. Odlučili su da ga ne obore zbog opasnosti po živote i imovinu zbog pada krhotina.

Međutim, dodao je Layton, ako bi SAD mogle spustiti balon unutar svog teritorija bez da ga unište, tada bi mogao otkriti neke svoje tajne.

Amerikanci digli i Raptore

Zbog balona je sastanak održao i vojni vrh SAD-a na čelu s ministrom obrane Lloydom Austinom i načelnikom Združenog stožera, generalom Markom Milleyjem. Donesena je odluka kako se neće ići na obaranje balona zbog mogućeg sigurnosnog rizika za civile na zemlji nakon pada krhotina, iako su u zrak dignuti najsposobniji američki borbeni avioni, F-22 Raptor.

Sve veće napetosti između SAD-a i Kine

Američki predsjednik Joe Biden je proglasio Kinu “krajnjim geopolitičkim izazovom Amerike”, a natjecanje između dviju globalnih supersila je intenzivno. Napetosti su se rasplamsale posljednjih godina oko otoka Tajvana, stanja ljudskih prava u Kini i njenih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru, među nizom drugih pitanja.

Do petka kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo incident.

Većina kineskih državnih medija također nije spomenula balon, osim državnog nacionalističkog tabloida Global Times, koji je citirao izvještaje zapadnih medija o incidentu – uključujući CNN – kako bi optužio SAD za povećanje napetosti.

“Sjedinjene Države su neko vrijeme često koristile tvrdnje o ‘kineskoj prijetnji’ i ‘kineskoj teoriji špijunaže’ kako bi stvorile ozračje hladnog rata i pogoršale napetost u kinesko-američkim odnosima”, objavio je Global Times na svojoj web stranici.

U međuvremenu, Kanada je u četvrtak navečer rekla da također prati kretanje balona i surađuje sa svojim američkim partnerima.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.