Screenshot/Twitter

Kina podupire gospodarstvo u vrijeme epidemije korona virusa. Pogledajte o kojem je iznosu riječ

Autor: Hina

Kina planira u gospodarstvo ubrizgati neto 150 milijardi juana (22 milijarde dolara) kako bi ga poduprla u uvjetima epidemije korona virusa koja je do sada odnijela više od 300 ljudskih života i ozbiljno narušila privredne tokove. Središnja banka ukupno će u financijski sustav ubrizgati 1.200 milijardi juana (174 milijarde dolara), najveći iznos tokom jednog dana otkada su počeli s takvim operacijama, navodi BBC.

Neto iznos bit će znatno niži, ali u banci ističu da bi tokom tjedna mogli osigurati dodatne financijske injekcije. Pripremaju i druge mjere zbog epidemije konora virusa, uključujući i 300 milijardi juana namijenjenih bankama za kreditiranje pogođenih tvrtki.

Potez će jamčiti dovoljnu likvidnost u bankovnom sustavu i pomoći stabilizirati tržište valuta, poručuju iz središnje banke.

Vlasti su također najavile pomoć kompanijama koje proizvode važne prozivode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće. Snizile su i carine na uvoz robe ključne za suzbijanje virusa, uključujući i onu iz SAD-a.

Danas je u Kini bio prvi radni dan nakon produženih novogodišnjih praznika. Tržišta su burno reagirala na početku trgovanja, uz pad cijena dionica na burzi u Šangaju za više od osam posto i izbrisanih 420 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanija, navodi Reuters.

Kineski financijski regulatori vjeruju da će utjecaj epidemije na već usporeno kinesko gospodarstvo biti „kratkog vijeka”. Analtičari pak upozoravaju da bi mogao biti značajan ako epidemija potraje.

U više velikih gradova uvedena je karantena a posebno je na udaru sektor putovanja i turizma. Brojne su kompanije obustavile proizvodnju ili zatvorile prodajna mjesta u Kini, uključujući Foxconn, Toyotu, Starbuck, McDonalds i Volkswagen. Neke su uputile zaposlenike da rade od kuće.




Ekonomist George Magnus sa sveučilišta u Oxfordu rekao je za BBC kako obujam poticaja središnje banke odražava „zabrinutost dužnosnika za gospodarstvo”.

Prošle godine kinesko je gospodarstvo poraslo najslabije u posljednja tri desetljeća, za 6,1 posto, dijelom i zbor dugotrajnog trgovinskog rata sa SAD-om, podsjeća BBC.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.