Foto: Screenshot You Tube CGTN

KINA IMA PORUKU ZA SVIJET! BRUTALNO PROZVALI AMERIKU: ‘Njihova demokracija je oružje masovnog uništenja! Potiču podjele i sukobe!’

Autor: N.K

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine poslao je žestoko priopćenje nakon što je SAD organizirao samit za demokraciju s ciljem ojačavanja istomišljenika u suočavanju s autokratskim režimima s kojeg su naravno izostavljene Kina, Rusija i Mađarska. Iz Kine poručuju kako je američka demokracija “oružje masovnog uništenja”.

“Demokracija je odavno oružje za masovno uništenje koje SAD koristi za upletanje u druge države”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u online priopćenju, koje je također optužilo SAD da su “potaknule ‘obojene revolucije'” u inozemstvu.

Iz Ministarstva tvrde kako je samit organiziran da bi SAD “povukao crte ideoloških predrasuda, instrumentalizirao i naoružavao demokraciju… (i) poticao podjele i sukobe”.

“Pseudodemokracija”

Umjesto toga, Peking je obećao da će se “odlučno oduprijeti i suprotstaviti svim vrstama pseudodemokracija”.

Osim toga, Kina je kritizirala američku demokraciju kao korumpiranu i neuspješnu.

Umjesto toga, iznijela je vlastitu verziju “pučke demokracije” u bijeloj knjizi objavljenoj prošli tjedan.

Borba oko Tajvana

Kina nije bila pozvana, ali zato je na samit pozvan Tajvan, demokratski samoupravni otok na koji pravo polaže Kina. Tim potezom iskazuje se jasan prezir prema svom većem susjedu. Kao “šlag na tortu”, američki State Department pozvao je “sve zemlje koje poštuju demokratske institucije” da “prošire angažman” s otokom.




Iz SAD poručuju kako ne žele novi Hladni rat s Kinom. Ipak, unatoč tome, napetosti između ove dvije sile sve su veće.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.