Foto: Hennadii Minchenkox, Guliver Images

KIJEV SE SPREMA ZA VAŽAN SASTANAK NA VRHU: Rusija se sprema za ofenzivu, Ukrajina objavila koliko će dobiti tenkova

Autor: Dnevno.hr

Gotovo godinu dana nakon ruske invazije, Ukrajina i Europska unija održat će sastanak na vrhu u Kijevu. Ukrajinska vlada ovaj sastanak naziva “snažnom porukom” upućenom Moskvi.

Ukrajina je prije nekoliko mjeseci dobila službeni status kandidata za EU, a predsjednik Volodomir Zelenski je u svom obraćanju u utorak navečer izrazio nadu da će sastanak s dvadeset sedmoricom potvrditi visoku “razinu suradnje i napretka” s EU-om.

“Očekujemo nove vijesti za Ukrajinu”, rekao je.

Odobrili slanje teških tenkova Ukrajini

Premijer Denis Šmihalj je ranije rekao kako je sama činjenica što se sastanak održava u Kijevu snažna poruka upućena ukrajinskim partnerima, ali i neprijateljima istaknuvši da od summita očekuje pozitivnu prijelaznu ocjenu ukrajinskih napora na europskoj integraciji.

“Dvodnevni sastanak na vrhu treba potaknuti “Europu da vjeruje u pobjedu Ukrajine”, rekao je Šmihalj.

Prije nekoliko dana Zapad je odobrio slanje teških tenkova ukrajinskoj vojsci. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je u povodu tog događaja rekao da Ukrajina očekuje “120 do 140” zapadnih tenkova kako bi potisnula rusku vojsku.

Ovo je prvi put da Kijev otkriva broj teških modernih oklopnjaka koje su mu obećali njegovi zapadni saveznici.




Nakon poraza koji su je jesenas nagnali na povlačenje na sjeveroistoku i na jugu zemlje, ruske snage na terenu odlučne su u namjeri da preuzmu inicijativu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.