fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

KEKIN PRETRPJELA TEŽAK PORAZ, MORALA SE POVUĆI! ‘Čini se da oporba ne želi izglasati topli obrok za svu djecu’; ‘Imputirate, nije točno!’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatski sabor u petak raspravlja konačni prijedlog Zakona o zdravlju životinja kojim se uređuju pravila u području zdravlja životinja te o sprječavanju i kontroli bolesti životinja koje su prenosive na životinje ili ljude, kako je određeno Uredbom EU te  izmjene i dopune Zakona o morskom ribarstvu te izmjene i dopune Zakona o akvakulturi kojima će se osigurati prilagodba hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te usklađivanje našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Predsjedavajući sjednicom Željko Reiner predložio je dopunu Dnevnog reda s 18 točaka, a pitao je ima li tko primjedbu na hitnost postupka,

“Imamo prigovor na hitnost dnevnog reda. Nije nam jasno zašto točke dolaze po hitnom postupku, osim što prijedloge niste pripremili? Koji je razlog da dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju ide po hitnom postupku, želimo da se glasa o ome”, pitala je Reinera zastupnica Ivana Kekin iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka,


Možemo o tome glasati, bojim se da nemamo kvoruma, nema niti oporbe ovdje, ako ne želite da dopunu tog zakona raspravimo, možemo premjestiti na neki sljedeći dan, odgovorio je Reiner.

Reiner: Čini se da oporba ne želi izglasati topli obrok za svu djecu

HDZ-ov Branko Bačić objasnio je zašto bi odgoda rasprave o tom zakonu bila greška.

“Čini mi se da se tu radi o obroku za djecu u osnovnim školama koji bi krenuo od 1. siječnja s obzirom da stanka počinje 15. prosinca, pa da se djeci osigura topli obrok”.

“Slažem se, oporba čini se ne želi da izglasamo topli obrok za svu djecu pa ćemo to odgoditi kada će biti kvorum i glasati o tome”, odgovorio je Reiner.

Zatim se opet javila Kekin.

“Imputirate oporbi ono što nije točno, dvije godine smo predlagali Vladi da uvede besplatne obroke, 10 dana prije kraja sjednice ubacujte 10 točaka jer ih niste na vrijeme pripremili, o tome se radi, a ne o tome želi li oporba besplatne obroke!”, odgovorila je i zaradila opomenu.
“Nije 20 točaka nego jedna, nemojmo pričati svašta, jasno je o kojoj, ponavljam, nemam ništa protiv toga da danas ne raspravljamo o toj točci, da sačekamo kada će biti kvorum, skidamo točku kojom bismo svoj djeci u idućoj školskoj godini dali besplatni školski obrok. Ako ustrajete u tome da ne raspravljamo idućih dana o tome, nemam ništa protiv. Ovo je demokracija, parlament”, opet će Reiner.

Marin Miletić iz Mosta ustao je i rekao da se klub zastupnika Mosta nije konzultirao oko zahtjeva jedne političke opcije iz oporbe, misleći na zeleno-lijevi blok.

“Nemojte govoriti u ime cijele oporbe”, poručio je.
Kekin: Odustajemo

Na to je Reiner rekao da o tome neće raspravljati, za riječ su se još javili Marijana Petir i Josip Borić, smatrajući da se radi i nerazumijevanju koje treba razjasniti te da djeca trebaju dobiti topli obrok.

“Ne mogu ja na silu uvrstiti neku točku ako jedna politička opcija to ne želi”, branio se Reiner.

“Možda je nesporazum, molimo kolege iz Možemo da kažu ostaju li kod tog prigovora ili možemo to uvrstiti u dnevni red”, pitao je opet HDZ-ov Josip Borić.

Ivana Kekin samo je kratko rekla:

“Odustajemo od traženja glasanja”, povukavši se od početnih zahtjeva. Nakon toga točka je uvrštena u dnevni red.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.