Foto: Goran Mehkek / CROPIX

KEKIN I BENČIĆ ŽELE PRAVDU ZA ZLOSTAVLJANU DJECU! Predstavile prijedlog: ‘Da zlostavljači ne smatraju da ih štite Vatikanskim ugovorima’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Saborski klub Možemo! predstavio je danas svoj prijedlog izmjena Kaznenog zakona usmjeren na ukidanje zastare za seksualno nasilje i spolnu zloporabu djece.

Ivana Kekin i Sandra Benčić predstavile su prijedlog izmjena u kojem su najvažnije stavke ukidanje zastare kaznenog progona za kaznena djela spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina i spolne zloporabe djeteta starijeg od 15 godina te podizanje minimalne kazne zatvora za sva kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mlađe od 15 godina na pet godina.

Uz navedeno, traži se i sankcioniranje neprijavljivanja navedenih kaznenih djela, što se odnosi i na spolno zlostavljanje djece unutar Crkve, kako zlostavljači ne bi smatrali da su zaštićeni Vatikanskim ugovorima. Možemo! očekuje široki politički konsenzus oko ovog prijedloga, njegovo brzo uvrštavanje u raspravu i izglasavanje u Hrvatskom saboru.

Zastupnice Benčić i Kekin poručile su kako je ukidanje zastare najvažnije jer djeca koja su žrtve seksualnog nasilja najčešće nisu o tome spremna progovoriti odmah nakon što se zlostavljanje dogodilo, nego tek godinama kasnije, kada budu osnažena svojom okolinom i imaju neki oblik sustavnije društvene podrške.

“Žrtvama moramo poslati jasnu poruku da zločin koji je nad njima počinjen kada su bili maloljetni ne zastaruje, kako bi se osnažili progovoriti o nasilju koje su preživjeli a počinitelji bili procesuirani i kažnjeni”, naglasile su zastupnice.

Prema podacima MUP-a, u 2022. godini prijavljeno 691 kazneno djelo spolne naravi počinjeno na štetu djece, u 2021. 804 kaznena djela spolne naravi počinjenih na štetu djecu, a u 2020. 573 kaznena djela spolne naravi počinjenih na štetu djece. Navedeno ukazuje na činjenicu da je potrebno kreirati zakonska rješenja koja će odvraćati počinitelje djela te ohrabrivati žrtve na prijavu kaznenih djela, te dodatno osigurati prevenciju ponavljanja kaznenog djela kod već evidentiranih počinitelja.

Predloženim dopunama Zakona, poručuju iz Možemo!, rješavaju se dva najveća problema koja proizlaze iz dosadašnjeg zastarijevanja ove vrste kaznenih djela. Prvi je povod uspostava povjerenja da će se kazneno djelo seksualnog nasilja i spolnog zlostavljanja adekvatno kazniti, čime se potiče njihova prijava. Naime, djeca žrtve spolne zlouporabe vrlo često taje da su zlostavljana. Razlozi su višeslojni, te leže u vanjskim okolnostima i složenim psihološkim mehanizmima, u osjećajima srama, straha, stigme i bespomoćnosti. Dodatno, i u slučajevima kada se djeca žrtve povjere drugoj bliskoj osobi, ponekad se žrtvi ne vjeruje i zlostavljača se ne prijavljuje.




Drugi je pak da uvođenjem nezastarijevanja ovih kaznenih djela, ta kaznena djela i počinitelji ostaju u evidenciji. Na taj način, poručuju iz Možemo!, konačno se omogućava prevencija, odnosno onemogućava se da počinitelj spolnog delikta nad djetetom može postati udomitelj, posvojitelj, zaposliti se u dječjem vrtiću, školi, dječjem domu ili na drugim poslovima koja bi mu inače omogućavala neposredni kontakt s djecom.

Osim nužnih izmjena Kaznenog zakona, zastupnice su također naglasile kako traže od Vlade i neovisnih institucija kaznenog progona da se Vatikanski ugovori ne mogu tumačiti na način koji bi opravdao odgađanje prijavljivanja djela i efikasne istrage od službenih organa policije i DORH-a, davao bilo kakvu prednost tzv. internim istragama unutar Crkve, već da će se svako neprijavljivanje kaznenog djela na štetu djece smatrati kaznenim djelom neprijavljivanja kaznenog djela kako je to već i sada definirano Kaznenim zakonom. Time ćemo svim zlostavljačima djece jasno poručiti da ne mogu biti zaštićeni ni Vatikanskim ugovorima ni institutom zastare te da se jasno očekuje od svih osoba koje imaju saznanja o zlostavljanju djece da ista odmah proslijedi policiji ili Državnom odvjetništvu.




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.