fbpx
Screenshot

KAZNENA SUTKINJA O SLUČAJU DJEVOJČICE IZ KLAIĆEVE ‘Roditelji pružaju djeci ugodu, način i mogućnost za život djeteta, nisu roditelji samo zbog biološkog smisla’

Autor: Sanja Plješa

Mnogo polemika i žustrih rasprava u javnosti i u ponedjeljak izaziva slučaj smrti djevojčice iz Nove Gradiške.

O tome tko je pogriješio i što se moglo bolje učiniti za N1 govorila je Lana Peto Kujundžić, dugogodišnja kaznena sutkinja.

“Ako govorimo o djeci koja u određenim trenucima u svom vlastitom domu trpe zanemarivanje ili zlostavljanje tada država treba preuzeti dio što roditelj nije sposoban učiniti”, rekla je Lana Peto Kujundžić.


Zakon je loše napravljen

Dodala je kako se stalno govori o tome da se roditeljima treba dati prilika da bude bolji roditelj, ali ne gledamo koji je interes djeteta. “Ako bismo trebali primjetiti, a trebali bismo i kao liječnici i odgajatelji u vrtiću da se sa djetetom nešto događa, omogući da socijalni radnik uđe u tu obitelj te da se utvrdi gdje će dijete živjeti. Ukoliko se utvrdi da roditelji za to nemaju komptencije, dijete mora biti posvojeno”, rekla je.

Obiteljski zakon govori o tome da se svaku sljedeću godinu  raspravlja o tome hoće li se dijete vratiti u biološku obitelj. “Smatram da smo taj dio napravili jako loše. Nikada ne znamo što se događa s jednom ili drugom sredinom dok se to ne utvrdi. Vrlo je suspektno i moramo vidjeti može li se dijete vratiti u problematičnu obitelj”, istaknula je Lana Peto Kujundžić.

Govorila je o profesionalcima koji žive u svom vlastitom životnom okruženju. “Majka nije majka zato što ga je rodila niti otac nije otac zato što ga je ‘napravio’ nego su roditelji osobe koje čine ugodu, način i mogućnost življenja jednog djeteta. A sve ono što govorimo zato što smo biološki rodili dijete pa ga stoga možemo i ubiti, to je nedopustivo”, naglasila je.

Treba ustanoviti imaju li roditelji pravo biti roditelji

Udomiteljska obitelj kao ideja je samo privremeno rješenje jer će se dijete vratiti u sredinu od kuda je došlo. “Stoga socijalni radnici govore udomiteljima da im dijete ne smije govoriti mama i tata jer ono ima biološke roditelje. Udomitelji su obitelji koji imaju vlastitu djecu, ali udomljenoj djeci pružaju topli dom”, rekla je Lana Peto Kujundžić.

Rekla je kako proces posvajanja nije kompliciran u Hrvatskoj. “U roku od tri mjeseca kada se dijete smjesti u dom za djecu, profesionalci mogu shvatiti je li roditelji imaju mogućnost za bavljenje djecom. Ako nemaju to pravo, može im se oduzeti roditeljstvo i tada dijete ima pravo na posvojenje. Najvažnije mjesto mora biti ono mjesto gdje se dijete trenutno nalazi”, naglasila je.

Sudovi više nisu preopterećeni i svaki sudac trebao bi itekako napraviti hitno i žurno predmet koji je na štetu djeteta, a pogotovo kada je riječ o djetetu. To je u roku od tri mjeseca od dobivanja predmeta pa do okončanja postupka.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.