Foto: Dragan Matic / CROPIX

Katarina Peović prozvala Plenkovića, HDZ i SDP pa iz Siska poručila: ‘Ovo je grad koji svjedoči potrebi zaštite domaće industrije!’

Autor: Dnevno

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović posjetila je Sisak u sklopu skupljanja potpisa za predsejdničke izbore. U priopćenju, prozvala je Plenkovića da nije ispunio svoja predizborna obećanja koja je dao radnicima sisačke Rafinerije, te podsjetila na deinustrijalizaciju zemlje u kojoj se gube brodogradilišta. Sisak navodi kao pravi grad za političku poruku solidarnosti i jedinstva.

“U Sisku smo danas u sklopu skupljanja potpisa za predsjedničke izbore u koje smo se uključili kako bismo zastupali potrebu korjenite promjene prema društvu u kojem će ekonomija i imovina biti dominantno u vlasti čitavog društva, gospodarska će se aktivnost odvijati u interesu zadovoljenja potreba cijelog društva, a jurnjavu za privatnim profitom će zamijeniti briga za životni standard, radničku sigurnost, zdravlje, obrazovanje i dobrobit većine. Iako su nam govorili da je to utopija i da naši radnici ne izlaze na ulice, poput recimo francuskih, danas u oči jednog od najvećih prosvjeda u novijoj povijesti – onog prosvjetara, jasno je da je i u nas moguća radnička solidarnost i jedinstvo. Jedna od mučnijih radničkih borbi odvijala se posljednjih dvije godine upravo u Sisku u sisačkoj Rafineriji.

Dok su godinama svi obećavali da rafineriju neće dati, početkom ove godine dolazi do gašenja postrojenja za preradu nafte. Rafineriju je jedini branio Stožer za obranu rafinerije. Iako se u predizbornoj kampanji Plenković zaklinjao da će rafinerija opstati, a ministar državne imovine Goran Marić prije dvije godine doslovno rekao kako će se prije prestati baviti politikom nego dopustiti zatvaranje rafinerije u Sisku, početkom ove godine dolazi do promjene plana. Čini se da ministri i premijeri ne mogu učiniti ništa, a da je Uprava ta koja odlučuje o tome da li je nešto ekonomski opravdano ili nije.

U novom valu deindustrijalizacije u kojem gubimo brodogradilišta, u kojoj je privatizirana Petrokemija i predana u ruke upravo onima koji su je uništavali, na red je došla i sisačka Rafinerija. Vlade SDP-a i HDZ-a ne štite interese ove zemlje i interese radništva. One brane i štite interese stranog krupnog kapitala i evropske birokracije. Potrebno je korjenito promijeniti stvari i zaustaviti novi val deindustrijalizacije zemlje i svođenje privrede na uslužne djelatnosti.

Sisak je upravo grad koji svjedoči potrebi zaštite domaće industrije, važnosti radničkog organiziranja i preuzimanja nadzora nad upravljanjem. Iako su godinama vladajući uspijevali razjediniti radnike koji su se prihvatili parcijalnih rješavanja problema, sada se čini da je radnička solidarnost dosegla razinu na kojoj se radnici raznih sektora međusobno prihvaćaju i podupiru, ne pristajući na socijalni darvinizam koji dolazi sa samog vrha. Danas je Sisak pravi grad za poruku o radničkoj solidarnosti i jedinstvu”, piše u priopćenju Radničke fronte koju su poslali nakon posjeta njihove predsjedničke kandidatkinje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.