Foto: Marko Todorov / CROPIX

Katarina Peović otkriva drugačiju pozadinu prodaje KRAŠA: ‘Javljaju se radnici i vape za pomoć, bili su prisiljeni prodati’!

Autor: Dnevno

Na konferenciji za medije održanoj 11.prosinca 2019. predsjednička kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije, osvrnula se na malverzacije u Krašu prilikom kupnje dionica od strane braće Pivac.

Naime, radnici, dotadašnji vlasnici dionica prihvatili su 18% nižu cjenovnu ponudu od braće Pivac ‒ umjesto više ponude koju je nudila (formalno ciparska) firma Kappa Star Limited , inače manjinskog vlasnika Kraša, a čiji je vlasnik Nebojša Šaranović optužio upravu Kraš ESOP -a i MI Braća Pivac za „sinkronizirano djelovanje“.

”Naravno da je vijest o tome da je netko izabrao prodati dionice za 18% manje novca zazvučala sumnjivo te su se kroz medije stale javljati glasine o zakulisnim igrama, kao i nešto naivnija nagađanja da su radnici tobože odlučili dionice prodati za manju cijenu zato što je bila riječ o hrvatskim tajkunima, za razliku od srpskog tajkuna koji je bio drugi ponuđač, a srpski su mediji iznosili tvrdnje da je tu bila riječ o „nacionalnoj borbi“. – naglasila je Peović.

No, istina je, ističe Peović, nešto drugačija – ”Ovdje nije bila riječ o „nacionalnoj borbi“, nego po tko zna koji put o prevari radnika, kapitalističkoj spačci i pljačkaškoj privatizaciji. Naime, kao što je sasvim logično i kao što bi svakom iole racionalnom bilo očekivano pretpostaviti ‒ radnici-dioničari Kraša zapravo nisu bili zainteresirani prodati dionice jeftinije. Dapače, neki uopće nisu bili zainteresirani za prodaju ‒ ali su na to bili prisiljeni .”

Kako RF doznaje od više radnika i iz više izvora, radnici Kraša bili su prisiljeni odreći se velikog dijela vrijednosti svojih dionica u korist tajkunske braće Pivac , koji su se nezakonito pogađali i dogovarali s trenutnom upravom Kraša te čak s nekim pojedincima iz žutih sindikalnih struktura: ”Radnici se ne usude izravno izlaziti u medije u strahu od otkaza iako su prije 2 tjedna bili prisiljeni potpisati punomoć za ugovor za prodaju svojih dionica koje su bile grupirane unutar Kraš ESOP- a, kojim je sadašnja uprava upravljala tako da što lakše kontroliraju dionice i radnike.” – istaknula je, i dodala:

 ”Radnici nisu bili prisiljavani potpisati prodaju za nižu cijenu od burzovne fizičkom silom, ali su svi morali zaokruživati „ZA“ prodaju pred svojim pretpostavljenima pod prijetnjom sankcijama. Realno raspoloženje radnika, nimalo neobično, nije bilo nimalo sklono tome da se dionice prodaju za 18% nižu cijenu, nego su neki radnici dionice htjeli prodati boljem ponuđaču, a neki su htjeli zadržati svoje dionice i tako bar teoretski utjecaj u upravljanju tvornicom . Dokumente koje su morali potpisati nitko od radnika nije smio zadržati niti slikati. Uprava Kraš ESOP- a je svoju podlu igru odigrala na brzini, nekoliko dana pred skupštinu firme, radeći na tome u sve tri smjene ‒ i po noći! Na prisilno su potpisivanje morale doći čak i radnice koje su bile na porodiljskom i na bolovanju! Uprava Kraša je sve namjestila za odabranog ponuđača, s kojim je se povezuje već neko vrijeme”.

Radnička Fronta ovim je putem htjela upozoriti na još jednu sramotnu privatizacijsku priču koja se ponovno odvija na štetu radnika, koji su po tko zna koji put besramno prevareni radi koristi šačice tajkunske elite , u ovom slučaju braće Pivac . Radnici, nakon što su bili prisiljeni prodati svoje dionice jeftinije od realne cijene, sada pak strepe što će biti s njihovima radnim mjestima pod novim prezaduženim novopečenim vlasnikom.

”Ovdje smo da kažemo da ovakvu politiku prema radnicima smatramo neprihvatljivom . Ovom se državom već tri desetljeća upravlja isključivo u korist bogate tajkunske oligarhije, u suradnji s političkom elitom, dok radnici uvijek izvlače tanji kraj. Kad bismo vjerovali da bi to imalo i malo smisla ‒ pozvali bismo političke vlasti i institucije „pravne države“ da interveniraju, a medije da dodatno istraže ovo što se dogodilo u Krašu. No nismo naivni i posve nam je jasno da od toga neće biti ništa. Jedini način da se stvari promijene jest da se svi zajednički pokrenemo i izborimo za društvo koje će raditi u interesu ne bogate tajkunske i političke elite nego radništva i narodne većine. Prilika da krenemo u pravom smjeru javlja se već na ovim skorim predsjedničkim izborima.” – zaključila je Peović.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.