fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

KAROLINA IZAZVALA PUPOVČEV BIJES: ‘Ja nisam Pupavec, poštujte to!’ Dao je petama vjetra sa sjednice

Autor: Dnevno.hr

Burno je u utorak bilo i u Hrvatskome saboru gdje su čak i na nekim odborima frcale iskre.

Tako se na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav glasovima većine uz protivljenje oporbe dogovoreno da se otvori javna rasprava od 30 dana o Prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava i izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu – njima se namjeravaju regulirati uvjeti raspisivanja referenduma.

Odluci je prethodila dvosatna žestoka rasprava s povišenim tonovima koju je vanjski član Odbora blizak HDZ-u Mato Palić nazvao gubitkom vremena, svojevrsni napad Karoline Vidović Krišto na Milorada Pupovca koja je rezultirala Pupovčevim odlaskom, a njoj donijela tri opomene zbog kojih je na koncu i sama napustila sjednicu.


Bilo je svega

Dio oporbe svoju podršku uvjetuje širim zahvatom promjena Ustava koji bi ženama jamčio pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Vladajući su ih uvjeravali da je ovo normalna procedura, tek jedan od prvih koraka do konačnog izglasavanja promjena, da će se Nacrt dorađivati, a na zahtjev za raspravom o pravu žena na izbor potpuno su se oglušili.

Na početku sjednice vanjski član, profesor Branko Smerdel podsjetio je da već 22 godine, otkad je uvedena građanska inicijativa, upozorava kako ju treba bolje regulirati, ali da rasprave pokazuju nerazumijevanje oko toga što je parlamentarni sustav i predstavnička Vlada. Problematizirao je struju u politici koja podgrijava takozvanu referendomaniju, u njoj prednjače Grmoja i Raspudić koji nerijetko ističu kako narod ima pravo uzeti svoje ovlasti.

Naljutili su SDSS-ovca

Sandra Benčić, Zeleno-lijevi blok, kritizirala je vladajuće što nisu ni pokušali s oporbom dogovoriti minimum i maksimum, i pritom odbijaju razgovarati da se proširi opseg ustavnih promjena i u njih uključi i pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece

SDSS-ov Milorad Pupovac naglasio je važnost tri aspekta: bolji uvjeti održavanja, nadzora i kontrole nad referendumom, stvaranje liberalnijih pretpostavki i određivanje koje su temeljene vrijednosti i manjinska prava koja trebamo štititi. Podržao je usuglašavanje, uz sve razlike koje postoje misli da se suglasnost za izmjene Ustava postigla. Njegov je stav “izazvao” Karolinu Vidović Krišto: “Groteskno je da Vi koji sustavno kršite Ustav predlažete promjene”. Na to je reagirao predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković i upozorio je da “ide osobno na zastupnike.” Pupovac joj je uzvratio: “Važno vam je da viknete ovdje: Pupavče, ja sam Pupovac, nisam Pupavec i poštujte barem tu činjenicu”. I napustio sjednicu.

Kasnije je Karolina Vidović Krišto nastavila sa žestokim udarom, optuživši HDZ da je od Ustavnog suda napravio pisarnicu hrvatske Vlade. Bošnjaković ju je opet ukorio, a ona se nije obazirala: “Kakva nervoza. Zlorabite Ustav i Poslovnik” zbog čega joj je udijelio treću opomenu i oduzeo pravo na govor. I dodatno je iznervirao:

“Što je ovo? Jel‘ netko čitao Poslovnik?” Grmoja je stao u njezinu obranu, upozorio Bošnjakovića da to nisu tri opomene pa je Bošnjaković jednu povukao. I dao joj priliku da nastavi s kritikom, utvrdivši da “dobar ljudi ne bi bio tu da se Ustav poštivao”, požalila se da joj “Vlada ne odgovara o prihodima Miroslava Šeparovića koje dobiva od državnih tvrtki, a javnost bi se sablaznila da zna istinu”. Napala je HDZ da “promjenama Ustava želi zauvijek vladati, a napravili su od europske Hrvatske korumpirani poredak i uveli nemoral kao standard.” Bošnjaković joj je dao treću opomenu nakon čega je napustila sjednicu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.