Facebook Tomislav Karamarko

KARAMARKO SE VRAĆA IZ MRTVIH Ustavni sud ‘ruši’ odluku Povjerenstva

Autor: Dnevno

Ustavni je sud podijeljen oko toga treba li odbaciti ili prihvatiti ustavnu tužbu Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju “savjetnica”, doznaje Jutarnji list.

Potrebno je dobiti većinu od najmanje sedam glasova kako bi se provela jedna od te dvije opcije. Odlučit će se na sjednici svih 13 sudaca koja bi se trebala održati krajem lipnja ili početkom srpnja. Odluka neće biti jednoglasna, nego popraćena izdvojenim mišljenjima dijela sudaca.

Malo tko je vjerovao da Karamarko ima velikih izgleda za uspjeh jer je odluku Povjerenstva prethodno već potvrdio zagrebački Upravni sud, a zatim Visoki upravni sud, odbivši Karamarkove žalbe. Danas, 16 mjeseci nakon podignute ustavne tužbe, odluka Ustavnog suda iščekuje se s velikom napetošću. Smatra se da će, u slučaju da Ustavni sud njegovu tužbu usvoji, ta odluka imati višestruke i dalekosežne posljedice.

Eventualno usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, kažu sugovornici Jutarnjeg bliski Ustavnom sudu, značilo bi da je Povjerenstvo za sukob interesa pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti. I to ne samo u slučaju Karamarko, nego i u nizu prethodnih slučajeva u kojima je utvrdilo da su državni dužnosnici povrijedili načela djelovanja, među kojima su najsvježiji slučajevi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića.

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe pomoglo bi i premijeru Andreju Plenkoviću. Povjerenstvo, naime, tek treba odlučiti je li Plenković povrijedio načela obnašanja dužnosti kad je Saboru i javnosti uporno tvrdio da ne zna tko su stvarni autori lex Agrokor.

Jutarnji navodi i da bi se, usvoji li Ustavni sud Karamarkovu tužbu, to moglo odraziti i na sadržaj novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji ministar Kuščević najavljuje, na način da se smanje ovlasti Povjerenstva.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.