fbpx
FOTO: Tonci Plazibat / CROPIX

KAPNULA MU MILIJUNSKA OTPREMNINA! Sud donio odluku: Kolegice ga optužile za seksualno zlostavljanje, a on zadovoljno trlja ruke novčanicama

Autor: Dnevno.hr

Bernard Jakelić, bivši zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koji je raskinuo ugovor s HUP-om nakon što ga je nekoliko zaposlenica optužilo za seksualno uznemiravanje, nepravomoćno je na Općinskom sudu u Osijeku dobio parnicu.

Prema nepravomoćnoj presudi, HUP mu mora isplatiti ostatak ugovorene otpremnine i plaće u iznosu od preko od 1,5 mlijuna kuna, uvećano za dvogodišnji iznos kamata.

Milijun i pol kuna otpremnine za bivšeg zamjenika glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernarda Jakelića kojeg su kolegice prije 2 godine optužile za seksualno uznemiravanje iznenadio je brojne aktere javnog prostora.


On je bio kratak

“To nije predmet medijskih natpisa, to je predmet pravosuđa i ja sam legalista i prema tome ne bih htio komentirati ništa”, rekao je Jakelić za RTL.

Općinski sud u Osijeku nepravomoćno mu je dosudio pravo na otpremninu, ali i bruto plaće u iznosu od 60 tisuća kuna sve do isplate otpremnine. Do tužbe je došlo nakon, Jakelićevog razlaza s HUP-om zbog optužbi 16 djelatnica za spolno uznemiravanje.

“Radilo se o raznim slučajevima seksualnog uznemiravanja koje smo mi prepoznali, temeljem čega smo proveli ispitni postupak i prema HUP-u i donijeli smo upozorenja i preporuke jer 16 žrtava nije našlo zaštitu kod poslodavca vezano za postupanje njihovog pretpostavljenog”, podsjetila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Kaznena prijava za spolno uznemiravanje nikad nije doživjela pravosudni epilog zbog formalnog razloga – ni jedna zaposlenica nije podnijela prijedlog za kazneni progon u zakonskom roku. Kazneni postupak je zbog toga zauvijek propao, kaže članica odbora za ravnopravnost spolova.

I Kekin pojasnila

“Zato što tada kad je došlo do prijave je vrijedila odredba da žrtve moraju prijaviti svog zlostavljača unutar tri mjeseca. To je promijenjeno i dobro je da je tako. Znamo da žrtve ne smiju nikada biti ograničene takvim tipom roka. Žrtve moraju moći prijaviti svoje zlostavljače kad god se osjećaju dovoljno osnaženo i sigurno”, rekla je saborska zastupnica Ivana Kekin.

Sudska praksa do sad nije bila takva da bi žrtve zlostavljanja bile sigurne da će ih sustav zaštititi. Nakon ove priče, zakon se promijenio.
“Danas kazneno djelo seksualnog uznemiravanja goni se po službenoj dužnosti, dakle nije više stavljen teret na žrtvu”, dodala je Ljubičić.

Izmjene zakona došle su prekasno pa 16 zaposlenica HUP-a više nema priliku dokazati svoje optužbe pred sudom, a Bernard Jakelić zahvaljujući pravosuđu – jedino treba dokazati – da mu pripada milijunska otpremnina…

Očekuje da će ovo odjeknuti i u feminističkim krugovima.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.