fbpx
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘KAO VJERNIK TRAŽIM DA BOZANIĆ I BISKUPI KLEKNU I ZAMOLE NAROD DA SE CIJEPI!’ Imunolog poslao ozbiljnu poruku: Cijepljenje nije opasno!

Autor: Dnevno.hr

Prof. dr. sc. Matko Marušić, profesor emeritus i dugogodišnji nastavnik imunologije i fiziologije na Medicinskim fakultetima u Splitu i Zagrebu govorio je o pandemiji koronavirusa te opasnostima od Covida-19.

Kako je rekao u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, tri su ključne stvari.

Prvo, neki oboljeli umru, a o smrtnosti od Covida postoje različiti podaci iz kojih proizlazi da je smrtnost od Covida između 3 posto i 4 posto, što u stvarnosti znači da na milijun onih koji su se zarazili umre njih oko četrdeset tisuća. Drugo, u epidemiji dolazi do prevelikog opterećenja zdravstvenog sustava jer veliki broj bolesnika treba bolničko liječenje, a zbog toga pate svi koji trebaju usluge zdravstva te drugi pacijenti ne dobivaju primjerenu skrb, a država troši ogroman novac. I treće, dolazi do zatvaranja poduzeža i tvornica da bi se smanjilo širenje zaraze zbog čega neki potpuno ostaju bez prihoda.

“Nakon što je cjepivo postalo dostupno u 2021., upravo su Covid-potvrde spasile gospodarstvo – jer cijepljeni rade. Stide li se pritom oni koji se nisu cijepili što ne mogu raditi, bilo zato što su na bolovanju ili zato što bez Covid-potvrda ne mogu raditi?”, pita se prof. Marušić. Dodaje, neki ‘pametnjakovići’ tvrde da se ne može znati je li neki bolesnik umro od Covida ili s Covidom, dakle od druge bolesti u vrijeme dok je imao Covid.

“To pitanje nije bitno za borbu protiv Covida. Prvo, u osobe koja ima neku tešku bolest, Covid može biti ‘jezičac na vagi’ koji će ga odvesti u smrt. Upravo zato se ozbiljno bolesni moraju prvi cijepiti”, upozorava.

Mogu li cijepljeni dobiti Covid i zaraziti druge?

Prof. Marušić se osvrnuo i na goruće pitanje koje zbunjuje mnoge – mogu li se cijepljeni zaraziti i prenijeti virus?

“Mogu. Nikakvo cijepljenje ne može spriječiti da netko zaražen čovjeku ne prenese virus. A cijepljena osoba može virus prenijeti drugima u otprilike tri dana dok ga njezin imunosni odgovor ne uništi, iako se i to zbiva rijetko i teško jer se u cijepljenih virus ne razmnoži u velike brojeve. No ipak se, i za tu razinu sigurnosti, i cijepljenima preporučuju maske, higijena i razmak. No učestalost obolijevanja cijepljenih, kao i prijenos virusa s njih na druge ljude, mnogo su manji nego u necijepljenih. Zato je taj ‘argument’ u svojoj biti nestručan i nepošten”, smatra.

Imunitet cijepljenih i preboljelih

Govorio je i o razlici u imunitetu stečenom cijepljenjem i preboljenjem. Kaže, preboljeli imaju jaču i dugotrajniju imunost nego cijepljeni jer je njihov organizam došao u dodir s više dijelova virusa (epitopa) nego li u slučaju cijepljenja.
Koliki je rizik od cijepljenja?

Prof. Marušić kaže, cijepljenje nije opasno.

“U najgorem slučaju, koliko sam se mogao informirati, umre jedan od dva milijuna cijepljenih. Svatko se ima pravo bojati da to može biti on ali kad već govorimo o strahu, taj bi se onda oko 80.000 puta više trebao bojati da će umrijeti od Covida! Jedina stvarna opasnost je anafilaktički šok. Zato se traži da cijepljeni 15 minuta ostanu u blizini mjesta cijepljenja, jer se ta pojava suzbija jednom jedinom injekcijom koja postoji na mjestu cijepljenja. Ako se anafilaktički šok ne razvije unutar 15 minuta nakon cijepljenja, neće se ni razviti”.

‘Ponizno tražim da Bizanić i biskupi kleknu pred narod i zamole da se cijepe’

Komentirao je i stav Katoličke crkve u Hrvatskoj te razlike između izjava pojedinih biskupa i onoga što govori Papa Franjo.

“Kao katolik u katoličkoj zemlji Hrvatskoj, predlažem, zapravo ponizno tražim, da Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i svi njegovi biskupi javno, na misi na televiziji, kleknu pred narod i u ime Gospodinovo ga zamole da se cijepi! Naša Crkva je dobra i ugledna u narodu i sigurno će to napraviti, možda čak kad je na to podsjeti vjernik poput mene”, poručuje profesor Marušić koji se osvrnuo i na prosvjede građana.
“Ljudi su nezadovoljni ograničavanjem svagdanjeg (ugodnog) života, nedovoljno obrazovani (imunologija i epidemiologija su jako složeni dijelovi medicinske znanosti), pogrešno informirani (Internet, glasine) i preplašeni (za sebe i svoje bližnje). Žalosno je kad takvu situaciju iskorištavaju političke stranke koje svoju ulogu oporbe shvaćaju kao da uvijek moraju biti protiv odluka vladajućih! Posebno je to nepametno u ovakvoj situaciji kad glavnu riječ mora voditi medicinske struka a Vlada provoditi mjere koje im struka preporučuje. Tu nema mjesta političkim interesima, bili oni lijevi ili desni. Šaljem im poruku mojega dubokog negodovanja i prezira”, zaključuje Marušić za Slobodnu Dalmaciju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.