KAO DA NEMAJU DOVOLJNO ŠOKOVA! Slaven Dobrović istupio iz MOST-a: Ovo su pravi razlozi

Autor: Dnevno/N.M.

Nakon izostanka dogovora sa Škorom i odluke o samostalnom izlasku na izbore za MOST je danas uslijedio novi šok! Njihov saborski zastupnik u 9. sazivu Hrvatskog sabora Slaven Dobrović istupio je i stranke. Dobrović je u proteklom sazivu Sabora bio predsjednik Odbora za poljoprivredu, potpredsjednik Odbora za prostorno uređenje i gospodarstvo te član Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Također, Dobrović je u 14. Vladi Republike Hrvatske obnašao dužnost ministra zaštite okoliša i energetike prije razlaza s HDZ-om.

O svemu se oglasio pismom u kojem je naveo razloge istupanja iz MOST-a:

Njegovo pismo u kojem obrazlaže zašto je istupio iz Mosta prenosimo u cijelosti:

Danas sam podnio ostavku na članstvo u Mostu i mjestu povjerenika za grad Zagreb. Nije to bila laka i brza odluka, nego dapače jedna od onih u životu koje traže duboko promišljanje i hladnu glavu.

Međutim, unutarnji osjećaj o ispravnosti odluke istovjetan je onom kad sam potpisao za dragovoljce Planinske satnije Velebit 1991. ili kad sam se ženio 1993., a na kraju i kad sam pristao priključiti se politici i izborima u jesen 2015. Nikada nisam zažalio zbog te odluke, niti sam od njih odustajao.

Most je bio sjajna prilika za mijenjati Hrvatsku nabolje, međutim ujedno i veliki izazov za brzo učenje, pravilno biranje prioriteta i suradnika, a naročito za ustrajnost u tome da nas klijentelističke mreže ne zahvate i uvuku u svoj svijet. Svijet nebrige za javno i lagode za vlastito, toliko zastupljen u hrvatskoj politici.

Je li Penava već otpisan? Zamjenik predsjednika HDZ-a uputio znakovitu poruku




Tijekom sudjelovanja u dvije vlade u manje od godinu dana ukupnog netehničkog mandata napravili smo dosta toga dobroga pa s ponosom i zahvalom gledam na Mostov trag u hrvatskoj politici.

Danas, nakon tri godine u oporbi, poslije nekih dobrih i loših faza, Most se u upravljačkom smislu usko sveo na predsjednika i tajnika uz snažan pad unutarnje demokratičnosti i izostanak toliko nužnog dijaloga u formalnom i neformalnom smislu.




Ako se vodstvo okruži isključivo ljudima koji o njima ovise, isključujući mogućnost čuti drugačiju, kritičnu misao, teško je ići naprijed.

Kao da smo odustali od inzistiranja na općem dobru, kao kriteriju i podlozi za okupljanje i zajednički rad, bez obzira na sve naše moguće i različite osobne preferencije. Kao i da „borba protiv korupcije i klijentelizma“ zvuči površno, dnevno-politički, na veselje brojnih klijentelističkih mreža koje i dalje izjedaju našu budućnost.

Prekid pregovora s Domovinskim pokretom i način na koji su pregovori prekinuti, posebno kada znamo koliko ovaj savez za Hrvatsku danas znači, jako puno govori. To posebno vrijedi za ljude u Mostu do kojih su i vijesti i strateške postavke Mosta u pregovorima stizale ili iz medija ili s „druge“ strane.

Sposobnost dijaloga, razgovora, dogovora, uzajamno držanje riječi, povjerenje i poštivanje gotovo je sve u politici. Barem za časne političare za koje držimo da jesmo.

I na kraju Most se sveo na dobro poznatu trojicu uz vidljiv izostanak nacionalne reprezentativnosti. Na to je valjda i mislio politički tajnik kad je u prijelomnom videu najavio osvajanje tri mandata. Tri mandata?!

Međutim, nikad nije sve izgubljeno te svatko od nas može i treba uočavati vlastite greške, učiti na njima i popravljati se. Stoga, tko zna, možda još bude prilike i mogućnosti za zajednički konstruktivni rad na boljitku Hrvatske, poručio je Slaven Dobrović.

Sa sad već bivšim Mostovcem telefonski smo stupili u kontakt no nije bio raspoložen za bilo kakve dodatne komentare o svojoj odluci i da je sve što zasad ima reći, rekao u pismu. Samo je želio končano povući crtu na sve zajedno.

Stoga ćemo se za moguće daljnje političke poteze  i odluke Slavena Dobrovića morati još malo strpiti a preed MOST-om je nakon ovog šoka priprema i kampanje za parlamentarne izbore

Autor:Dnevno/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.