Foto: Screenshot/YouTube

Kanadski general o sukobu s Hrvatima: ‘Znali smo da nešto kriju, a poslije borbi otkrili smo užas’

Autor: I.G.

U ekskluzivnom intervjuu za CBS News, kanadski general Wayne Eyre je prvi put javno progovorio o sukobu svojih vojnika s hrvatskim snagama tijekom bitke za Medački džep 1993. godine. Ova žestoka bitka odvila se u rujnu 1993. godine, a u njoj su se kanadski vojnici borili protiv hrvatskih snaga u bivšoj Jugoslaviji tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku.

U bitci koja je trajala osam dana ranjena su četiri kanadska vojnika. Povjesničari kažu da je 16-satna paljba između hrvatskih vojnika i satnije koja je u to vrijeme bila u sastavu 2. kanadskog bataljuna najveći sukob koji su Kanađani vodili od Korejskog rata. U tom sukobu je stradao i velik broj hrvatskih vojnika. Prije razgovora za CBC News, Eyre nikada nije javno govorio o tom iskustvu.


‘Bilo je nadrealno’

“Bilo je nadrealno, pretpostavljam da je to najbolja riječ za opis cijele situacije”, rekao je Eyre, dodajući da su prizori smrti i razaranja duboko djelovali na njega kao mladog kapetana koji je tek započeo svoju karijeru. “Bio sam previše zaposlen da Bio bih ljut u tom trenutku. Bio sam previše zabrinut zbog svega što se događa.”

Došla ‘cica na kolica’: Norac i ekipa s guštom zarobili generala JNA, sjetili ga se sa Krvavog Uskrsa

Pod vatrom hrvatskog topništva, kanadske su trupe pokušale izgraditi položaj na mjestu koje su zauzeli Srbi, koji su na tom području pokušavali formirati svoju republiku, ali ih je razbila pobjednička hrvatska vojska. Kanadske i francuske snage UN-a uzvratile su vatru.

Kaže da je hrvatski zapovjednik, brigadni general Rahim Ademi, pristao na prekid vatre i obećao da će se povući “kada se njegove trupe ne budu mogle nositi s mirovnim snagama”. Sljedeći dan, 16. rujna 1993., bio dan kada su kanadske trupe, uključujući Eyrea, krenule provoditi prekid vatre. Bili su zaustavljeni su na dobro utvrđenoj barikadi ispred Medaka.

“Išli smo naprijed prema hrvatskoj blokadi i čuli smo pucnjavu. Čuli smo da nešto gori”, rekao je Eyre i nadodao: “Izvijestili smo da vjerujemo da je u tijeku etničko čišćenje.”
Stravična snimka Arkanove zapovijedi u Vukovaru: ‘Idemo po baštama, pobijte ih sve bez milosti’

‘Bilo je to prilično zastrašujuće’

Na improviziranoj konferenciji za novinare kanadski zapovjednik potpukovnik Jim Calvin optužio je Hrvate da nešto skrivaju.
“Konačno oko 18:00 te noći… prošli smo kroz blokadu. Kažem vam, bilo je to prilično zastrašujuće vrijeme”, rekao je Eyre. Kratka vožnja seoskom cestom dovela je Kanađane u tešku situaciju, koju Eyre opisuje “kao da su u vrućem kotlu”.

“Sve su zgrade u tom selu gorjele. Dim i plamen je nešto što nikada neću zaboraviti. Stotine pari iskorištenih kirurških rukavica bile su razbacane po tlu. Hrvati su se riješili dokaza mrtvih”.

(FOTO) Kakva šokica: Unuka Stiva Culeja glavna atrakcija na Vinkovačkim jesenima

Kaže da je uz cestu njihov dolazak promatralo oko 70 hrvatskih vojnika. Eyre tvrdi da su se smijali Kanađanima.

“Tijekom sljedećih nekoliko sati otkrili smo niz tijela. Ali kažem vam – miris, miris je nešto od čega su mi trebale godine da se oporavim. Svaki put kad bih osjetio… drvenu vatru, logorsku vatru, to bi me vratilo u taj trenutak”, rekao je Eyre.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.