fbpx
Foto: Pixabay/ILUSTRACIJA

KAMIONOM UBIO 86 PJEŠAKA! Što ih ‘tjera’ na ekstremizam? Sve ih više dolazi iz ove države! Stručnjaci objasnili zašto reagiraju agresivno

Autor: Ana Korenić

Za uspjeh Arapskog proljeća je kao primjer dugo istican Tunis, no odjednom se počeo doživljavati kao izvor ekstremista, prenosi DW.

Zadnji je događaj koji se s Tunisom povezuje slučaj atentatora iz Nice, gdje je u jednoj tamošnjoj crkvi nožem ubio troje nedužnih ljudi.

Kao okidač je, vjeruje se, poslužilo objavljivanje karikatura Muhameda u francuskoj časopisu Charlie Hebdo te borba demokratskih snaga u Francuskoj za pravo da se takve karikature smiju objavljivati i u budućnosti.


Napadač je bio inspiriran retorikom mržnje zbog gore navedenih karikatura, u kojoj je sudjelovao i turski predsjednik Recep Tayyib Erdogan.

U Berlinu je još 2016. godine Anis Amri, koji se u njemačku doselio iz Tunisa, kamionom usmrtio jedanaestero ljudi na božićnom sajmu.

Iste je godine osoba iz Tunisa kamionom na promenadi u Nici ubila 86 šetača, pa se postavlja pitanje zašto je iz ove sjevernoafričke države koja je slovila kao umjerena počelo dolaziti toliko ekstremista.

Oni su u pravilu mlađi od 34 godine i relativno dobro obrazovani. Ridha Raddaoui, odvjetnik koji je bio angažiran na procjeni dokumenata oko tisuću osoba osumnjičenih za terorizam u Tunisu, došao je do zaključka kako je to nova generacija koja nije bila pod pritiskom diktature, a 40 posto njih posjećivalo je sveučilišna predavanja.

Polovica svih osumnjičenih je s ekstremistima došla u kontakt preko vjerskih spisa, dok su drugi u navodno vjerski motiviranu borbu prešli iz miljea sitnog kriminala. No, ne postoji jednak profil osobe niti jedan put u ekstremizam, već je mnogo različitih motiva i uzroka.

Ridha Raddaoui i njegov tim su ustanovili kako su državni zatvori postali centri radikalizma te kako vlasti moraju razviti koncept za deradikalizaciju.
Politolozi su napravili analizu o tome kako Tunis, relativno mala zemlja u odnosu na ostale arapske zemlje, služi kao izvor za Islamsku državu i slične džihadističke pokrete.

Profesor za noviju povijest na Sveučilištu u Tunisu Abdellatif Al-Hanashi vjeruje kako neki Tunižani reagiraju agresivno na ono što oni smatraju uvredom za muslimane.

Oni koji žive u Europi se osjećaju marginalizirano od službene politike jer misle kako ona izaziva islamofobiju. Napeto je i u samoj zemlji, pa su tako dva policajca ubijena u gradu Soussu, u ozračju sukoba oko nove vlade između predsjednika Kais Saieda i islamističke stranke Enahde.
Omar Safi sa sveučilišta u Potsmouthu u Velikoj Britaniji pak smatra kako su uzroci radikalizacije ekonomski te da da su u Tunisu do sada djelovale vlade koje nisu dopuštale slobodno izražavanje mišljenja građana.

Tuniskim društvom vladaju velika materijalna nejednakost i korupcija, a pandemija koronavirusa je dodatno pogoršala gospodarsku situaciju. Naime, Tunis se velikim dijelom oslanja na turizam.

Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.