foto: Denis Ceriæ

Kalkulacije: Tko je najslabija karika u HDZ-u? Po kome udariti?

Autor: Dnevno

Prema neslužbenim saznanjima Novog lista, premijer Andrej Plenković je u subotu okupio najbliže suradnike kako bi analizirali novonastale okolnosti. Na tajnom sastanku bili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar uprave Lovro Kuščević, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i predsjedničin savjetnik Mate Granić.

Situacija u HDZ-u je alarmantna za Plenkovića, nakon lošeg rezultata HDZ-a na izborima za Europski parlament, sve raširenijeg nezadovoljstva među članstvom te  najave Davora Stiera i Mira Kovača da će mu biti protukandidati na unutarstranačkim izborima za mjesto predsjednika. Vodstvo HDZ-a zna da ne može utjecati na Mira Kovača, jer je ipak riječ o čovjeku odanome Milijanu Brkiću, ali se zato još nadaju da Stier još nije izgubljen za suradnju. Sugovornik Novog lista ocjenjuje da između Stiera i Plenkovića zapravo ima dosta dodirnih točaka i da se njih dvojica nisu trajno politički razišli.

“Stierove glavne primjedbe, osim onih vezanih uz Istanbulsku konvenciju i našu koaliciju s HNS-om, tiču se ortačkog kapitalizma i korupcije. Siguran da sam da on ne povezuje Plenkovića ni s ortačkim kapitalizmom ni s korupcijom ni s klijentelizmom. Nadalje, Stier je u petak govorio da u HDZ-u treba biti mjesta i za konzervativniji dio i za one liberalnije, a da ta dva krila treba ujedinjavati i usmjeravati demokršćansko jezgro”, otkrio je neimenovani politički dužnosnik HDZ-a za Novi list. U Plenkovićevu krugu ljudi od povjerenja, dobro je primljena i Stierova poruka da prezire praksu stranačkih kolega “koji plješću vođi dok je moćan, a kad se posklizne, onda idu vaditi noževe”.

U vodstvu vladajuće stranke zaključili su da Plenković ne može odjednom ratovati na svim frontama i da ne smije zaoštravati prema svima koji ga sada osporavaju, pogotovo zato što oni nisu u tome jedinstveni. Prema raspoloživim informacijama, Plenkoviću je prioritet Brkić, koji se nalazi pod istragom USKOK-a zbog sumnje da je sudjelovao u nezakonitom praćenju elektroničkih komunikacija više ženskih osoba. Kako je očito Brkić najslabija karika, možemo očekivati buduće sukobe između ta dva oponenta.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.