Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zastupniku prekipjelo, a Jandrokoviću je ovo smiješno: Gledamo tablu ‘Zašto Marija nije pobacila’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je u Saboru izvješće o radu policije za 2022. godinu.

“Tu je pregled policijskih poslova tijekom prošle godine. Sadrži pokazatelje postignute u sprječavanju kažnjivih ponašanja, suzbijanja kriminaliteta i preventivnih aktivnosti”, počeo je Božinović.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Najbrojniji imovinski kriminalitet

Sažeto, izdvaja kako nastavljaju treću godinu sa stopom razriješenosti iznad 70 posto.

“Od 2000. godine Hrvatska policija nije imala takvu uspješnost u razrješenju kaznenih djela, prije 12 godina bila je 59 posto. Na godišnjoj razini to znači da je u prošloj godini policija rješavala 1000 teških krađa provaljivanjem nego u razdoblju koje je prethodilo našem mandatu. Imovinski kriminalitet je najbrojniji, čini 55,2 posto općeg kriminaliteta. Prošle godine imali smo 2,5 puta manje razbojništva, nikada manje teških krađa otkada se vode statistike, manje drskih i provalnih krađa. To su djela koja građani najviše osjete kroz percepciju osjećaja sigurnosti”, rekao je ministar.

Izvijestio je i da je počinjeno 27 ubojstava, tri ubojstva manje nego 2021. Sva su razriješena.

“Iako se radi o iznimno teškim kaznenim djelima, mi se nalazimo u petogodišnjem razdoblju s najmanjim brojem počinjenih ubojstava. Prije 10 godina imali smo dvostruko više ubojstava”, rekao je.

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix, Ilustracija

Borba protiv korupcije i kriminala

Ministar je govorio o slučajevima organiziranog kriminala i borbi protiv korupcije.
“Jedan od prioriteta je borba protiv organiziranog kriminala, ta su istraživanja dugotrajna, u posljednjih pet godina otkrili smo ih više od 5000. Imamo dvostruko više otkrivanja i podnesenih kaznenih prijava. Nerijetko i ovdje slušamo o borbi protiv korupcije, ja kažem da zahvat u korupcijska djela u našem mandatu nikad nije bio značajniji, to pripisujem naporu u istraživanju takvih djela. Policija je otkrila 30,1 posto više koruptivnih kaznenih djela te prijavila 417 počinitelja”.

O istraživanju ratnih zločina: Radna skupina Ovčara

Ministar Božinović govorio je o istrazi ratnih zločina te rekao da je, unatoč prozivkama, ovo vodstvo policije istražilo najviše ratnih zločina počinjenih tijekom rata.

“Ovo je vodstvo policije koje je 2018. uspostavilo posebnu radnu skupinu Ovčara za istraživanje ratnih zločina na području Vukovara i okolice, nakon što do našeg mandata istraživanje ratnih zločina nije bilo u prioritet PU Vukovarsko srijemske.  2022. policija je prijavila 112 kaznenih djela ratnih zločina. Proteklih godina za područje grada Vukovara i šire okolice jedinice ravnateljstva policije podnijele su 23 kaznene prijave protiv 40 osumnjičenika za preko 125 kaznenih djela na štetu 325 hrvatskih civila i branitelja, 13 kazneno prijavljenih osoba je uhićeno. Radna skupina Ovčara je podnijela 12 kaznenih prijava protiv 25 osoba, 10 ih je uhićeno zbog 62 kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Sve to unatoč brojnim teškoćama i proteku vremena te vjerojatno nedostatno voljnog elementa godinama koje su prethodile”, rekao je ministar.
Potvrđena optužnica za ubojstvo Tomislava Sablje: Nije bilo prigovora

Redaju se replike i povišeni tonovi

Prvi je na redu s replikom bio Stjepo Bartulica (Domovinski pokret) koji je upozorio da se sigurnosna situacija mijenja i to ubrzano.

“Kolege iz drugih europskih zemalja govore mi da ne slijedimo njihov primjer dok nije kasno. Slažete li se da naš prostor u Europi ne može biti mjesto rješavanja svih svjetskih problema. Na dnevni red treba staviti pitanja poput azila”, rekao je.

“Slažem se da se preko europskih leđa ne mogu rješavati svi svjetski problemi, nekako sam uvjeren da niti neće, bez obzira na sve zabrinjavajuće trendove. Hrvatska je od samog početka svjesna problema u drugim državama, jasno nam je što treba izbjeći da se dogodi Hrvatskoj, da tome nije tako ne bismo bili jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu”, odgovara Božinović.

Josip Borić (HDZ) tvrdi da su neke stranke populistički gurali temu migracija kao problem, na što je reagirao Nikola Grmoja (Most) i tražio povredu poslovnika: “Sve što smo govorili u Saboru je točno, imali smo 190 posto više nelegalnih prelazaka granica u 2022. godini. Prestanite obmanjivati javnost”.

Božinović je rekao da se ne sjeća da se o migrantima u Saboru razgovaralo prošle godine.

 

Grmoja teško napao Božinovića: Pa se ti brani

Nikola Grmoja teško je optužio ministra Božinovića za zataškavanje.

“Zastrašujuće, dobili smo dokumente koji pokazuju da sam Božinović sudjeluje u zataškavanju krivotvorenja službenih dokumenata u PU Zagreb, na položajima su ostali ljudi koji su sudjelovali u krivotvorenju”.

Odgovorio mu je prozvani ministar.

“Pa se ti brani. Grmoja, ne možete imati dokaze jer je taj postupak inspicirala ne samo PU već i Ravnateljstvo policije, takvih dokaza nema niti ih može biti, nitko nije ništa zataškavao. Radite što mislite da trebate, u ovom slušaju zataškavanja nema”, tvrdi Božinović.

Pomahnitali Srbin prebio čovjeka radi ‘ustaške’ šilterice: ‘Ovo nije Hrvatska nego Krajina’

Sačić: Neshvatljivo je da gledamo tablu ‘Zašto Marija nije pobacila’

Željko Sačić je ministra pitao o molitvama vjernika prve subote u mjesecu na trgovima diljem Hrvatske.

“Svakog mjeseca prve subote se na trgu održava okupljanje vjernika, nasuprot njih pojavljuje se drska gomila koja remeti javni red i mir, zašto to ne sprječavate? Prozivam vas da ne štitite ustavni poredak RH”, vikao je Sačić.

“Vi kao educirani policajac znate da nisu dužni prijaviti skup, uvjeravam vas da policija vodi brigu o onme što joj zakon propisuje, da sve prođe u redu, da nema utjecaja na pogoršanje stanja javnog reda i mira. Ako netko reagira na taj način i spada u domenu prekršaja, policija je reagirala”, rekao je.

foto:Goran Mehkek/ Cropix

Sačić je iskoristio povredu poslovnika za repliku.

“Neshvatljivo je da mi Hrvati i katolici gledamo u tablu na kojoj piše ‘Zašto Marija nije podbacila?”.

Predlažem vam da o tome razgovarate s koalicijskim partnerima i predložite im da ne idu na te skupove, nasmijao se Jandroković.

 

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.