Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Kako je velika prijevara zatresla Hrvatsku: Građanima ukrali 70 milijuna eura, sav novac ispario

Autor: B. D.

Tržište kriptovaluta jako je nesigurno, pa je i ulaganje u njega na vlastitu ruku veliki rizik. Zato su neki građani svoje povjerenje dali “financijskim stručnjacima” koji se prave da izvrsno razumiju tržište i mogu predviđati financijske trendove. Jedna od najvećih prevara u hrvatskoj povijesti tiče se upravo ulaganja u kriptovalute, a riječ je o takozvanoj aferi BitLucky.

BitLucky d. o. o. bila je riječka tvrtka u vlasništvu Luke Burazera i suvlasnika Eugena Travalje. Tvrtka je nudila usluge ulaganja u Bitcoin. Burazer je tvrdio da izvrsno razumije tržište kriptovalute te da će za svoje klijente ulagati novac u pravim trenucima i tako povećati iznos koji oni iznose. Burazer je bio poznati član domaće kripto zajednice, bio je čest sudionik raznih konferencija, okruglih stolova i sastanaka ulagača u kripto valute.

Dojam kredibilnosti dodatno je stekao 2018. godine kad je na Ekonomskom fakultetu u okviru projekta Startup srijede u organizaciji Hrvatske mreža poslovnih anđela (CRANE) i HAMAG BICRO-a održao predavanje o kriptovalutama.

Neki uložili više od 700 tisuća eura

Klijenti su Burazeru davali novac koji je on prema svojoj procijeni ulagao u kriptovalute. Najmanji iznos koji su klijenti mogli uplatiti bio je 15 tisuća kuna, ali neki klijenti Burazeru su platili i više od 700 tisuća eura.
Tvrtka je trgovala Bitcoinom, Etherom, ETHeriumom, LINK-om i Polkadotom. Klijentima su obećavali mjesečnu dobit od 5 do 25 posto od uloženog iznosa.

Burazer se obvezivao ulagati samo 20 posto od ukupne investicije koju su klijenti uložili, ali je u nekom trenutku od toga odustao. Zadnjih godinu dana, kad je firma počela propadati, klijente se poticalo da što duže zadrže svoj novac u BitLuckyju i da ne potražuju isplate jer je “baš sada prava prilika za ulaganje”.

Firma je brzo propala

Burazerova tvrtka nije dobro poslovala, a upitno je koliko je od prikupljenog novca on uopće ulagao. Kad je postao svjestan da neće još dugo moći skrivati stvarnost od klijenata objavio je ovu poruku: “Poštovani klijenti, nizom loših trendova i odluka doveo sam firmu u kriznu situaciju. U sljedećim danima imat ćemo više informacija”.

Nakon toga aplikacija preko koje su klijenti ulagali novac je izbrisana, a Burazer je nestao. Tvrtka BitLucky nije imala licencu za provođenje brokerskih usluga, dakle sve je išlo preko povjerenja klijenata.

Klijenti su na kraju ostali oštećeni za ukupno 70 milijuna eura, što je ovaj slučaj označilo kao najveću prevaru u hrvatskoj povijesti. Riječki odvjetnik Andrej Bašović zastupa oko 190 klijenata tvrtke BitLucky, no navodi da neće svi podnositi kaznenu prijavu.

Foto: Pixababy

Ponzijeva shema

Mnogi financijski stručnjaci su rekli da je riječ u Ponzijevoj shemi tipu investicijske prevare koju je najuspješnije koristio talijanski prevarant Charles A. Ponzi po kojem je nazvana.

U Ponzijevoj shemi poduzetnik objašnjava da ima veoma dobru ideju za posao te traži investitore koji će financirati njegov projekt za što obećava brz povratak novca s kamatama. U međuvremenu poduzetnik traži nove investitore te njihovih novcem plaća dugove onim prvima.

Kako vrijeme odmiče broj investitora se povećava i prevarant uspijeva. Ipak, nakon određenog vremena, zbog neodrživosti situacije i samog koncepta prevarant ili bježi s novcima ili postaje dovoljno sumnjiv da ga netko razotkrije.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Uhićeni u kućama

Vlasnici prevarantske tvrtke, Burazer i Travalja uhićeni su 15. studenog prošle godine u svojim domovima u Rijeci, iako se govorilo o tome da se Burazer skriva u Lici. Uhićeni su prema nalogu riječkog Općinskog državnog odvjetništva. Policijska uprava Primorsko-goranske županije još u svibnju, kad je propala prevarantska firma, obavijestila je da provodi kriminalističko istraživanje.

Matematičar Toni Milun poslao važno upozorenje građanima: ‘Budite oprezni ovih dana’

Račun tvrtke je prazan te se trenutno nalazi u blokadi. Prema nepotvrđenim informacijama Burazer je novac od klijenata ulagao i u kladionice.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.