fbpx

Kako je Princ Eugen Savojski 1717. pobijedio Osmanlije kod Beograda

Autor: Dražen Krajcar

Princ Eugen Savojski pobijedio je Turke Osmanlije kod Beograda 16. kolovoza 1717. godine, što je dovelo do habsburškog osvajanja tog grada. Eugen Savojski bio je u to vrijeme već iskusan vojni zapovjednik, u 54. godini (sudjelovao je u velikim bitkama već prije nego je navršio 20 godina). Prethodne godine je pobijedio Osmanlije kod Petrovaradina, a 1717. godine glavni mu je cilj bilo osvajanje Beograda, važne strateške točke na ušću Save u Dunav. Princ Eugen za tu je priliku skupio golemu silu od čak oko 100.000 vojnika, a organizirao je i veliku riječnu flotilu koja je bila nužna za napad na tvrđavu smještenu, poput Beograda, kod velikih rijeka.

Još od 1703. godine bio je Savojski predsjednik Dvorskog ratnog vijeća (njem. Hofkriegsrat), najvišeg vojnog tijela Habsburške Monarhije. Time je ujedno bio i najviši vojni zapovjednik u austrijskim i ugarskim zemljama uoči napada na Beograd. Vojsku je doveo do Beograda već u lipnju 1717. godine, a zatim je započeo opsadu toga grada. Osmansko Carstvo podiglo je veliku vojnu silu i uputilo je prema Beogradu, kako bi kontriralo Eugenovom napadu. Zapovjednik osmanske vojske, protiv koje se Eugen morao boriti, bio je Hadži Halil-paša, tadašnji veliki vezir tj. najviše pozicionirani čovjek u sustavu vlasti Osmanskog carstva.

Duže se vrijeme vodila rovovska bitka, jer su habsburške snage opsjedale beogradsku tvrđavu, a pristigla osmanska vojska opkolila je kršćane s vanjske strane. Napokon je spomenutog 16. kolovoza došlo do odlučujuće bitke. Vojne snage princa Eugena Savojskog nadjačale su Osmanlije te pobijedile vojsku velikog vezira. Ubrzo su zatim kršćani ušli u osvojeni Beograd.


Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.