Photo: Josip Regovic/PIXSELL

KAKO JE LIJEPO BITI U SABORU: Sve parlamentarne stranke su pristojno zaradile, samo je Ankina u minusu

Autor: Daniel Radman

S 1. ožujka političkim strankama je istekao rok za dostavu financijskog izvješća za proteklu godinu, a prema podacima iz registra Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od parlamentarnih stranaka jedino ‘Nova ljevica’ nije ispunila svoju obvezu na vrijeme.

Naravno, nije Nova ljevica usamljeni primjer, ona je jedina takva sa saborskim mandatom.

Inače, od 168 stranaka koje su bile dužne ‘predati papire’ do prvog dana ožujka, to nije učinilo njih 46!  Zbog neispunjene obveze Novoj ljevici prijeti obustava isplate sredstava za rad, a mogli bi dobiti i po džepu. Naime, propisana je i novčana kazna koja može biti između 10 i 50 tisuća kuna.

Nova ljevica je, treba reći i to, predala dokumente, ali sa zakašnjenjem. Godinu su završili u plusu od 209 tisuća kuna. Da se isplati ući u Sabor pokazuje i primjer preostalih stranaka koje su po prvi put osvojile mandat. Fokus je u plusu od 131 tisuću kuna, a Centar nešto manje, 107 tisuća kuna.

Ipak, to je prva sitnica u odnosu na dvije najveće stranke. HDZ je lani poslovao pozitivno, uprihodili su čak 6,8 milijuna kuna više nego što su potrošili, dok je SDP završio godinu s ‘viškom’ na strani prihoda od 1,6 mlijuna kuna.

Od parlamentarnih stranaka u ‘minusu’ je tek GLAS Anke Mrak Taritaš koji je  u u 2020. ostao lakši za 56.000 kuna, a među gubitašima se našao i BM365  – ‘Bandićevci’ su u 2019. bili u gubitku od 320.000.

Osim stranaka, DIP-u i državnoj reviziji podatke o financijskom poslovanju dužni su dostaviti i nezavisni zastupnici i vijećnici. Oni su bili nešto revniji, svi nezavisni zastupnici uredno su ispunili svoje obveze, a kad je riječ o lokalnim vijećnicima 143 od ukupno 1.178 ‘zaboravilo’ je to učiniti.
Vijećnicima je propisana nešto manja kazna, njima prijeti između 2.000 i 20.000 kuna ‘globe’.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.