Foto: Guliver Images

Kako je Hamas prevario Izraelce? Šokantna obmana bila je ključna: ‘Ovu grešku nećemo ponoviti’

Autor: Z.S.

Hamasovi militanti iznenadili su ove subote žestokim napadom na Izrael. Gotovo nitko nije očekivao ovakav scenarij, a kako se u raznim analizama moglo pročitati zatečene su ostale i moćne izraelske tajne službe. Kako je Hamasu ovo pošlo za rukom pokušao je pojasniti Reuters.

Navode kako je pažljiva kampanja obmane osigurala da Izrael bude iznenađen kada je palestinska islamistička skupina Hamas pokrenula svoj razorni napad, omogućavajući svojim pripadnicima koji su koristili buldožere, paraglajdere i motocikle da se suoči s najmoćnijom vojskom na Bliskom istoku.


@dailymail

Israel declares ‘state of war’ as Hamas gunmen PARAGLIDE across border to start shooting up Israeli towns. #fyp #israel #hamas #palastine #telaviv #jerusalem #military

♬ original sound – Daily Mail

Subotnji napad, najgori proboj izraelske obrane od kada su arapske vojske vodile rat 1973. godine, prethodile su dvije godine tajnovitih aktivnosti Hamasa koje su uključivale držanje svojih vojnih planova u tajnosti i uvjeravanje Izraela da ne želi sukob.

Kotromanoviću jedna stvar oko napada na Izrael nikako nije jasna: ‘Osramoćeni su’

Dojam da nisu spremni

Dok je Izrael bio uvjeren da kontrolira ratom iscrpljeni Hamas pružajući ekonomske poticaje radnicima iz Gaze, borci skupine bili su obučavani i uvježbavani, rekao je izvor blizak Hamasu, piše Reuters.
@medyalivex

♬ Çağrı Film Jeneriği – RadyoTikTok

Taj izvor im je pružio brojne detalje za priču o napadu i njegovoj pripremi koju su potom složili. Također, tri izvora unutar izraelske sigurnosne strukture, koji su, kao i drugi, tražili da ostanu neidentificirani, isto su doprinijeli Reutersovoj priči.

“Hamas je dao Izraelu dojam da nije spreman za borbu”, rekao je izvor blizak Hamasu, opisujući planove za najšokantniji napad od Yom Kippurskog rata prije 50 godina, kada su Egipat i Sirija iznenadili Izrael i prisilili ga na borbu za opstanak.

Pripreme

“Hamas je koristio neviđenu taktiku kako bi zavarao Izrael proteklih mjeseci, dajući dojam da nije voljan ući u borbu ili sukob s Izraelom dok se pripremao za ovu masivnu operaciju”, rekao je izvor.

Izrael je priznao da ga je napad iznenadio. Dogodio se u vrijeme Sabata i vjerskog praznika. Hamasovi borci upali su u izraelske gradove, ubili 700 Izraelaca i oteli desetke ljudi. Izrael je odgovorio s više od 400 ubijenih Palestinaca u Gazi.

Napad sa svih srana

“Ovo je naš 11. rujna”, rekao je major Nir Dinar, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga. “Iznenadili su nas. Prevarili su nas i brzo su došli s mnogo mjesta – i iz zraka i sa zemlje i iz mora.”

Osama Hamdan, Hamasov predstavnik u Libanonu, rekao je Reutersu da napad pokazuje da Palestinci imaju volju za ostvarivanjem svojih ciljeva ‘bez obzira na vojnu moć i sposobnosti Izraela’.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Fatima Shbair

Jedan od najupečatljivijih elemenata njihovih priprema bila je izgradnja lažnog izraelskog naselja u Gazi, gdje su vježbali vojno slijetanje i obučavali se kako ga napasti, rekao je izvor blizak Hamasu, dodavši da su čak snimali videozapise manevra.

“Izrael ih je sigurno vidio, ali bili su uvjereni da Hamas nije voljan ući u sukob”, rekao je Reutersov izvor.

Zavarali ih

U međuvremenu Hamas je nastojao uvjeriti Izrael da mu je stalo više do osiguranja poslova za radnike u Gazi, uskom pojasu zemlje s više od dva milijuna stanovnika, s druge strane granice i da nema interesa za početak novog rata.

Razotkrili krivca za rat u Izraelu? Objavljena i ključna snimka: ‘Napad se pripremao godinama’

“Hamas je uspio izgraditi cjelokupan dojam da nije spreman za vojnu pustolovinu protiv Izraela”, rekao je izvor.

‘Bili smo u krivu’

Nakon rata s Hamasom 2021. godine, Izrael je nastojao osigurati osnovnu razinu ekonomske stabilnosti u Gazi nudeći poticaje, uključujući tisuće dozvola tako da Gazani mogu raditi u Izraelu ili na Zapadnoj obali, gdje su plaće u građevinarstvu, poljoprivredi ili uslužnim djelatnostima često deset puta veće od plaća u Gazi.

“Vjerovali smo da će činjenica da dolaze raditi i donose novac u Gazu stvoriti određenu razinu mira. Bili smo u krivu”, rekao je još jedan izvor izraelske vojske. Izraelski sigurnosni izvor priznao je da ih je Hamas izmanipulirao.

“Natjerali su nas da pomislimo da žele novac”, rekao je izvor. “I svo to vrijeme bili su uključeni u vježbe do njihove eskalacije.”

Kao dio svoje obmane u posljednje dvije godine, Hamas se suzdržavao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i dok je druga tamošnja islamistička oružana grupa poznata kao Islamski džihad pokrenula niz svojih napada ili raketnih napada.

Odluka je pala, Izrael naredio totalnu opsadu Gaze: ‘Bez struje, bez hrane, bez goriva’

Javna kritika

Suzdržanost koju je pokazao Hamas izazvala je javnu kritiku od nekih pristaša, ponovno usmjerenu na izgradnju dojma da se Hamas brine o ekonomskim pitanjima, a ne o novom ratu, rekao je izvor.

Na Zapadnoj obali, pod kontrolom palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa i njegove skupine Fatah, bilo je onih koji su ismijavali Hamas zbog tišine. U jednom priopćenju Fataha objavljenom u lipnju 2022. godine, skupina je optužila Hamasove vođe da su pobjegle u arapske prijestolnice kako bi živjele u ‘luksuznim hotelima i vilama’, ostavljajući svoj narod u siromaštvu u Gazi.

Drugi izraelski sigurnosni izvor rekao je da je postojalo vrijeme kada je Izrael vjerovao da se vođa pokreta u Gazi, Yahya Al-Sinwar, bavio upravljanjem Gazom ‘umjesto ubijanja Židova’. U isto vrijeme, Izrael je svoj fokus preusmjerio s Hamasa dok je nastojao postići dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, dodao je.

Ključni dio plana

Izrael se dugo ponosio svojom sposobnošću infiltracije i praćenja islamističkih grupa. Kao posljedica toga, rekao je izvor blizak Hamasu, ključni dio plana bio je izbjegavanje curenja informacija. Mnogi Hamasovi lideri nisu bili svjesni planova, a tijekom obuke, 1.000 boraca koji su sudjelovali u napadu nisu imali pojma o stvarnom cilju vježbi, dodao je izvor. Kada je došao dan, operacija je bila podijeljena u četiri dijela, rekao je izvor blizak Hamasu, opisujući različite elemente.

Prvi potez bio je rafal od 3.000 raketa ispaljenih iz Gaze koje su uskladili s napadima boraca koji su letjeli zmajevima ili motoriziranim paraglajderima preko granice, rekao je izvor. Izrael je prethodno izjavio da je ispaljeno 2.500 raketa.

Nakon što su borci na zmajevima bili na tlu, osigurali su teren kako bi se elitna komandna jedinica mogla probiti kroz fortificirani elektronički i betonski zid koji je Izrael izgradio kako bi spriječio infiltraciju.

Zabava blizu Gaze

Borci su koristili eksplozive za probijanje prepreka, a zatim su prešli preko na motociklima. Buldožeri su proširili rupe i više boraca ušlo je u terenskim vozilima, prizori su koje su svjedoci opisali. Komandna jedinica napala je južnu izraelsku vojnu zapovjedništvu u Gazi i ometala komunikaciju, sprječavajući osoblje da zove zapovjednike ili međusobno, rekao je izvor. Posljednji dio uključivao je premještanje talaca u Gazu, uglavnom postignuto rano tijekom napada, rekao je izvor blizak Hamasu.

Preživjeli svjedoci masakra na glazbenom festivalu: ‘Bili smo kao na streljani, vidjela sam prijatelje kako umiru’

U jednom dobro planiranoj akciji, borci su oteli sudionike zabave blizu kibuca Re’im kod Gaze. Snimke na društvenim mrežama prikazuju desetine ljudi kako trče po poljima i cesti dok su se čuli pucnjevi.

“Kako je ta zabava mogla biti tako blizu Gazi?”, rekao je izraelski izvor sigurnosni izvor.

‘Iskoristili su to’

Izraelski sigurnosni izvor rekao je da su izraelski vojnici nisu bili u punom sastavu na južnom dijelu Gaze jer su neki bili prebačeni na Zapadnu obalu kako bi štitili izraelske naseljenike nakon što je došlo do eskalacije nasilja između njih i palestinskih militanata.

Guliver

“Iskoristili su to”, rekao je izvor.

Dennis Ross, bivši pregovarač za Bliski istok koji sada radi u Washington Institute for Near East Policy, rekao je da je Izrael bio ometen nasiljem na Zapadnoj obali, što je dovelo do ‘tanke, nepripremljene prisutnosti na jugu’.

“Hamas je vjerojatno uspio iznad njihovih očekivanja. Sada će se morati suočiti s Izraelom odlučnim da ih uništi, polako, ali sigurno”, rekao je.

‘Uništit ćemo Hamas’

Umirovljeni general Yaakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Benjamina Netanyahua, izjavio je novinarima u nedjelju da je napad predstavljao ‘ogroman neuspjeh obavještajnog sustava i vojnog aparata na jugu’.

Amidror, predsjednik Nacionalnog vijeća za sigurnost od travnja 2011. do studenog 2013. godine i sada stariji suradnik Jeruzalemskog instituta za strategiju i sigurnost, rekao je da su neki od izraelskih saveznika tvrdili da je Hamas postao odgovorniji.

“Glupo smo počeli vjerovati da je to istina”, rekao je.

“Dakle, napravili smo pogrešku. Nećemo ponoviti tu pogrešku i uništit ćemo Hamas, polako ali sigurno.”

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.