Foto: Guliver Image/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Kako bi mogla izgledati izraelska kopnena ofenziva? ‘Neće biti čisto, moglo bi postati vrlo gadno’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Borbe između izraelske vojske i Hamasa imale su tendenciju slijediti sličan obrazac s kopnenim upadima pokrenutim tijekom godina u različitim razmjerima, kojima obično prethodi teška baražna vatra koja cilja na područja i lokacije kojima su se Izraelci približavali.

Izrael je također intenzivno koristio zračne snage i granatiranje iz kopnenog topništva i mornaričkih topovnjača u prvoj fazi kopnenih kampanja za ciljanje, kako kažu, Hamasove vojne infrastrukture, uključujući vladine zgrade, policijske postaje, objekte za obuku i domove viših dužnosnika.

Ali dok Izrael ima veliku prednost u smislu veličine svoje vojske, tehnologije, sustava naoružanja i logistike, Hamas se tijekom godina znatno prilagodio kako bi iskoristio gusto urbano okruženje Gaze.

Kako će geografija utjecati na bilo kakve borbe?

Zemljopis Gaze je ograničavajući za izraelske operacije i zbog toga Izraelske obrambene snage imaju tendenciju koristiti iste pristupne rute.

Postoje ruralna područja obradivog zemljišta pored prijelaza Erez na krajnjem sjeveru Gaze, oko Bureija južno od grada Gaze gdje je greben koji gleda na središnju Gazu, i istočno od Khan Yunisa na jugu gdje se tenkovi i oklopna oprema mogu kretati lakše i zauzimaju položaje za paljbu.

Napad na Izrael mogao bi koristiti Ukrajincima: ‘To je važnija tema za Amerikance’
Druga pristupna točka je oko Philadelphi Route u blizini Rafaha na krajnjem jugu.

Izrael je u prošlosti koristio položaje koji gledaju na središnju Gazu kako bi pokušao presjeći komunikacije između grada Gaze i juga te drugdje kako bi podijelio područje.

Foto: Screenshot/Guradian

Hamas i druge frakcije u Gazi svjesni su da su to rute koje izraelske snage mogu koristiti i da će često imati svoje prve crte obrane u tim područjima, koja su u prošlosti bila poprište teških borbi.
Kako pješčana priroda prelazi u urbana područja, teren postaje sve teži za Izrael. Visoki stambeni blokovi u mjestima kao što su Jabaliya i Beit Lahia gledaju na sjeverne prilaze gradu Gazi, dok je glavna cesta sjever-jug omeđena industrijskim područjima koje je Hamas u prošlosti koristio za obranu.

Teren u središtu Gaze i istočno od Khan Yunisa je otvoreniji, ali sela i više zgrade duž prilaznih cesta i pružile su zaklon Hamasu.

Ukrajinsko oružje u rukama Hamasa: ‘Prijatelji iz NATO-a, jeste li shvatili?’

Hoće li Izraelci ući u glavne gradove?

Izraelske snage pretrpjele su teške napade pokušavajući napredovati u glavnim urbanim središtima. Hamas i druge frakcije imaju protutenkovske mine i protutenkovske navođene projektile koje su učinkovito koristili uz minobacačku vatru.

U jednoj noći borbi u izgrađenom području Shujeiya tijekom rata 2014., Izrael je izgubio 13 vojnika u zasjedi koja je uključivala protutenkovsku minu i vatru iz mitraljeza.

Dok izraelska vojska ima iskustva u borbama s oklopnim vozilima u palestinskim gradovima, ne samo na Zapadnoj obali tijekom druge intifade, sada se vjeruje da Hamas ima veliku zalihu protutenkovskih projektila Kornet koji su učinkovito korišteni, uključujući i od Hezbollaha u Libanonu, protiv izraelskih glavnih borbenih tenkova.

Skupina je također razvila bespilotne letjelice opremljene streljivom, kakve se široko koriste u Ukrajini, a koje mogu bacati bombe na vozila i trupe, što je nova prijetnja.

Foto: Guliver Image/(AP Photo/Hatem Moussa

Kako će Hamas odgovoriti?

Hamas ima godine iskustva u borbi protiv izraelske vojske i postao je prilagodljiva i učinkovita urbana sila. Ima jezgru iskusnih borbenih vođa koji su blisko upoznati s izraelskim načinom borbe, neki od njih govore hebrejski i detaljno su proučavali izraelsku vojsku.

Glavni problem za Izrael u svakom pokušaju kopnene ofenzive je to što će se morati suočiti s pripremljenim položajima Hamasa, uključujući borbene tunele koji su se intenzivno razvijali tijekom godina i u nekim slučajevima opremljeni komunikacijskim sustavima.

Tamo gdje su Hamasove mreže tunela nekoć bile rudimentarne, njihovi inženjeri sada imaju značajno iskustvo u izgradnji čvrstih i dobro skrivenih podzemnih lokacija koje će koristiti kao zapovjedne centre i iz kojih će razmještati borce.

I dok je Izrael nekoć imao jasnu prednost u nadzoru nad Gazom, jeftine i lako dostupne civilne bespilotne letjelice koje je nabavio Hamas izjednačile su teren za borbu, dopuštajući im da promatraju izraelske linije pristupa.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Fatima Shbair

Može li Izrael ponovno osvojiti Gazu?

Dok Izrael vjerojatno ima vojni kapacitet i volju nakon subotnjeg napada, cijena će vjerojatno biti velika za izraelsku vojsku i palestinske civile i s rizikom da izraelski taoci budu držani na teritoriju.

Potpuna ponovna okupacija Gaze bila bi veliki izazov i vjerojatno bi nadišla izraelsku sposobnost dugoročnog upravljanja, što sugerira da će, ako Izrael krene u potpunu invaziju, njegov cilj vjerojatnije biti sveobuhvatni poraz Hamasa, piše Guradian.

Izvor za Sky News: Ova ofenziva neće biti čista

Dopisnik Sky Newsa za Bliski istok, Alistair Bunkall, analizirao je što bi daljnji izraelski napadi na Gazu mogli značiti za civilno stanovništvo.

“Kada Izrael želi i poduzima vojnu akciju u Gazi, krenut će na Hamas ili Islamski džihad, ali takva je gustoća strukture Gaze da je apsolutno neizbježno da će civili biti uhvaćeni u nju”, rekao je.

“Izvor IDF-a rekao mi je jutros – a to su bile njegove točne riječi – ‘neće biti čisto’.”

“Kada u obzir uzmete i prekid dotoka bilo kakvog goriva, vode, struje, hrane u Gazu, moglo bi postati vrlo, vrlo gadno”, rekao je.

Foto: Guliver/AP Photo/Hatem Ali

Zatim je rekao da neki glavni čelnici Hamasa nisu čak ni bili u Gazi, ukazujući na Ismaila Haniyeha, koji je trenutno u Kataru, kao jedan od mnogih izazova s kojima se suočava svaka izraelska ofenziva.

“Za bilo koju vojsku, bilo da je moćna poput Izraelaca, Amerikanaca, Britanaca ili bilo koga drugoga, praktički je nemoguće da pokuša izbrisati ideologiju u skupini kao što je Hamas.”

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.