Kakav skandal šefa obavještajaca: Krivotvorio je diplomu, uopće nema završen fakultet!

Autor: Dnevno

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH obavijestila je Tužilaštvo BiH kako ni nedavno otkrivena “diploma” direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica nije validna, saznaje PRESS.

Tužilaštvo BiH provjerava akademsko obrazovanje prvog obavještajca Osmana Mehmedagića zvanog Osmica. Mehmedagić je, nakon što mu je poništena diploma Univerziteta za poslovne studije Banja Luka, iz ladice izvukao novu diplomu koju je dostavio Komisiji za nadzor nad radom OSA BiH.

Svoje diplome, samoinicijativno, proglasio je državnom tajnom s tim što su novinari uspjeli saznati od članova Komisije za nadzor nad radom OSA BiH kako je Mehmedagić dostavio diplomu Američkog sveučilišta (AUBiH) koju je navodno stekao 2013. godine.

Stavljanje oznake tajnosti na javne isprave i od ranije potvrđena informacija kako je direktor OSA-e student treće godine privatnog fakulteta u Kiseljaku bacile su sumnju da nešto nije uredu s diplomom koju je, prema vlastitim tvrdnjama, stekao 2013. godine.

PRIZNAJU SE SAMO DIPLOME AKREDITIRANIH USTANOVA

Sumnje su se pokazale opravdanim jer je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH obavijestila Tužilaštvo BiH kako je AUBiH tek 2016. godine, tri godine nakon što je Osmici izdana diploma, dobio uvjetnu akreditaciju, a da je 2019. godine akreditiran.

Bez akreditacije visokoškolska ustanova po zakonu nije ovlaštena dodjeliti akademske stupnjeve i diplome jer se akademski stupnjevi i diplome dodjeljuju u skladu s uvjerenjem o akreditaciji, a koju AUBiH nije imao 2013. godine.




Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH pozvala se i na član 54. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini koji glasi: “Nadležni državni organi te drugi organi i organizacije u Bosni i Hercegovini će, u svrhu zaposlenja ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stupnjeve i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove”.

U javnosti su pogrešno protumačene informacije da Osman Mehmedagić trenutno ima dvije fakultetske diplome: diplomu Pravnog fakulteta u Sarajevu i diplomu AUBiH.

Diploma Pravnog fakulteta u Sarajevu tretira se kao viša škola jer je Mehmedagić završio samo dvije godine Pravnog fakulteta. Na osnovi uvjerenja o stupnjevanju Pravnog fakulteta upisao je 2006. godine treću godinu na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka (poništena diploma), 2020. godine treću godinu na Univerzitetu u Travniku (studij u tijeku), a prema vlastitim tvrdnjama i 2012. godine treću godinu na AUBiH (nevalidna diploma). Bez minimalno završene tri godine studija zakonski nije moguće studenta smatrati visoko obrazovanom osobom.




Trakavica s diplomama Osmana Mehmedagića i proces koji vodi Tužilaštvo BiH nisu spriječili zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Biseru Turković da u pisanoj formi, s pečatom institucija BiH, zatraži od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da “žurno” predloži reizbor Osmice za direktora OSABiH.

Turković je to uradila “žurno” isto kao što je “žurno” Osmica zaposlio njenog sina u OSABiH pa ga, u skladu sa sporazumom OSABiH i MVP-a BiH, poslao u Katar gdje je Turković prije izbora za ministricu vanjskih poslova BiH bila ambasadorica.

Ministrica je u pismu koje je dostavila Tegeltiji napisala kako je Mehmedagić odlično radio svoj posao iako u proteklih pet godina, tj. od imenovanja Osmice za direktora OSABiH, Turković nije provela u BiH više od deset dana, a niti je i na koji način bila uključena u rad državnih institucija i agencija.

Već mjesecima Turković u intervjuima spominje važnost obrazovanja i pri tome obično kao primjer uzima svoju djecu koja su diplome stekla na legalan način. Postupci u kojim se Turković u isto vrijeme hvali legalnim diplomama svoje djece i ističe to kao opravdanje za zaposlenje sina u OSABiH i predlaže imenovanje Osmice za direktora iako je svjesna, kao i cijela javnost, njegovih problema s obrazovanjem, mogu se nazvati licemjerstvom ministrice.

Jesu li ministrici koja je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tj. najviše pozicionirani Bošnjak u izvršnoj vlasti BiH, važniji stranački od zakonskih i moralnih principa? Ako jesu, a izgleda da jesu, onda je to razlog za ozbiljnu zabrinutost i pitanje ko vodi i kuda ide bošnjačka politika.

S pristupom “stranka ispred zakona i morala” već znamo kuda ide Bisera nakon izbora 2022. godine: za veleposlanicu BiH u Kataru, novu ministricu u Vijeću ministara BiH ili na kompenzacijsku listu SDA.

Narednik Srpske dobrovoljačke garde tvrdi da Arkan nije mrtav: ‘Htio sam doći na grob i otvoriti ploču. Ne postoji snimka leša’

 

RATNI ZLOČINAC KARADŽIĆ SNIMIO PORNIĆ! Monstrum se skrivao 14 godina i ljetovao u Hrvatskoj! Pravda je ipak stigla

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.