fbpx
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

KAKAV OBRAT! ‘Krajišnici’ prozvali Pupovca zbog vršenja nužde kod samostana!

Autor: Marin Vlahović

Facebook stranica SDSS-a Milorada Pupovca, dakle stranke koja svakodnevno diže galamu oko navodne ugroženosti Srba u Hrvatskoj, odiše najgrubljim šovinizmom dvadesetog stoljeća. Taj šovinizam i nacionalizam, prisutan je u svim vrstama objava, pa i onima krajnje informativne prirode. Na primjer, 29. kolovoza, saborski zastupnik Boris Milošević posjetio je zaseok Borkoviće u Otišiću, koji je nedavno konačno dobio struju.

U daljnjem dijelu objave, najavljeno je kako se elektrifikacija nastavlja, „a završit će se kada struju dobije i posljednja srpska kuća u Hrvatskoj.“ Projekte elektrifikacije zabačenih dijelova Republike Hrvatske, financira Vlada Republike Hrvatske. Struje nema u mnogim hrvatskim i „srpskim kućama“, ali kada bi Vlada, ili njeni predstavnici, postavljanje strujnog priključka u kuću Hrvata, nazvali elektrifikacijom „hrvatske“ kuće, to bi se shvatilo kao nedopustiv nacionalizam.

Davanje nacionalnih predznaka ciglama, tlu i livadama, odraz je teškog primitivizma i neskrivenog šovinizma. Stranica se bavi i potragom grafita na kojima se pišu parole protiv Srba. Uspjeli su pronaći jedan takav grafit u Puli, i sada time poručuje da ni Istra nije pošteđena „ustaškog“ divljanja. 29.08.2019. objavili su i navodne prijetnje stanovitog Marka Zidariča, koje je isti uputio Srpskom narodnom vijeću.

Dan ranije, ponovno se slavilo u lokalu Borisa Petka. Naravno, i navijalo za „Crvenu zvezdu“. Ovoga puta zajedno s Petkom i njegovim društvom, za Crvenu zvezdu je navijao i Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a. U svom izvještaju o porastu četništva u Hrvatskoj, SOA spominje da se tu radi i o pripadnicima navijačkim skupina „Crvene zvezde“. Usprkos zabrinjavajućem izvještaju, SOA i MUP zasad nisu imenovali niti jednog četnika u Hrvatskoj, tako da i dalje možemo samo nagađati o njihovom identitetu.

U trenucima dok pišemo ovaj tekst, objavljena je svježa vijest iz Vukovara gdje traje zavičajna večer „Miloša Vojnovića“, preminulog potpredsjednika SDSS-a, nekada predsjednika Vrhovnog suda tzv. Republike Srpske Krajine, koji je u Hrvatskoj bio i nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. U spomen na ovog krajiškog visokog suca, u Vukovaru se danas pleše srpsko kolo.

Koliko je srpska manjina u hrvatskoj potlačena i šikanirana, svjedoči i objava od 28.08.2019, kada se na liturgiji u Manastiru u Krupi, okupila politička elita ove stranke, koja participira i u samoj izvršnoj vlasti Republike Hrvatske.

“Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Krupi, služilo je Njegovo preosveštenstvo, episkop dalmatinski g. Nikodim. Među brojnim vjernicima, narodno slavlje pohodili su brojni predstavnici i članovi SDSS-a, kao što su saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Boris Milošević,, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Mile Horvat, zamjenik gradonačelnika Obrovca, Stanko Mijić, načelnici općina Ervenik i Biskupija Predrag Burza i Milan Đurđević, te zamjenik načelnika općine Kistanje i predsjednik VSNM SKZ Borislav Šarić sa saradnicima”, stoji u spomenutoj objavi SDSS-a na facebooku.
Ovu objavu, komentirao je profil „Krajiške omladine“ koji je napisao da kod manastira lokalno stanovništvo obavlja i nuždu.

Gospodo predstavnici Srba u R, Hrvatskoj posetili ste Manastir Krupu najstariju Srpsku svetinju i mi smo ovog gospodnjeg leta presavsi hiljade kilometara. Manastir Krupa je prelep Manastir al ono sto smo zatekli na ulazu u sami Manastir je grozno. Tocenje alkohola, golotinja kockanje bucanje psovanje vrsenje nuzde od lokalnog stanovnistva  pitamo vas gospodo tko je to dozvolijo SRAMOTA DALMATINSKE EPARHIJE SRAMOTA SRPSKI PREDSTAVNIKA e ta SRAMOTNA SLIKA ce otici u Svet MI VERNICI SMO U CUDU MANASTIR KRUPA to svakako ne zaslužuje“- glasi komentar Krajiške omladine.

S obzirom da je Krupa mjesto u blizini Obrovca, u kojem žive praktički isključivo Srbi, postavlja se pitanje, kako se to lokalno stanovništvo odnosi prema vlastitoj kulturnoj i vjerskoj baštini? Ili, još bolje, što bi se dogodilo da su samostan ruinirali pripadnici hrvatskog naroda? Ovako, na ogorčeni komentar „Krajiške omladine“ Pupovac i suradnici, nisu imali odgovora. Izgleda da nije glavni problem u tome što se sere, već tko sere. A pošto kenjaju ispred Manastira kenjaju pripadnici naroda Milorada Pupovca, nitko, pa tako ni on, ne smije im reći, da prestanu sr*t.
Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.