Kada je vrijeme za kupovinu novih auto guma?

Autor: Dnevno.hr

Rijetka su vozila kojima je potreban novi set guma svake sezone. Gume na svojem automobilu imat ćeš nekoliko sezona, pogotovo ako umjesto cjelogodišnjih koristiš kombinaciju ljetnih i zimskih guma. No, kada prepoznati kada su gume “dale svoje” i vrijeme je da ih zamijeniš novim modelima? Saznaj u nastavku!

Postoje konkretne brojke koje govore kada gume prestaju biti sigurne za vožnju. Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume iznosi 1,6 mm, dok za zimske auto gume ona iznosi 4 mm.

Zgodan test kojim ćete provjeriti istrošenost gume uključuje to da uzmete kovanicu od 10 lipa i postavite je u kanal gdje je guma najdeblja. Ako kanal prekriva rub kovanice, guma je još uvijek sigurna za vožnju. Ako to nije slučaj, krajnje je vrijeme za kupovinu novih guma.

Ako nemaš 10 lipa, baci oko na markere istrošenosti. To su crtice koje se nalaze između profila guma, a kada se one spoje s profilom gume, vrijeme je za kupovinu novih.

Novu gumu potrebno je kupiti i ako dođe do fizičkog oštećenja. Ako primjerice, čavao probuši vašu gumu, ali ostane u njoj, svejedno je potrebno zamijeniti gumu. Iako se možete nastaviti voziti i činit će vam se da je sve u redu, guma će postupno gubiti tlak i na kraju pasti ispod minimalne razine tlaka i predstavljati nesigurnost vašem vozilu.

Dobar indikator kada je vrijeme za novi set auto guma je i prijeđena kilometraža. Naime, mnogi se proizvođači slažu kako bi gumu trebalo zamijeniti nakon prijeđenih 65 000 kilometara. U slučaju da volite bržu i agresivniju vožnju, sigurno ćete i nakon manje kilometraže morati krenuti u kupovinu novih guma.

Sezona kada obavezno moramo staviti zimske gume na naša vozila opasno se bliži. Ako želiš izabrati kvalitetne gume, ali pritom uštedjeti, baci pogled na usporedilicu cijena kao što je Nabava.net. Tamo ćeš pronaći popis internet trgovina koje u svojoj ponudi imaju auto gume – pogledaj koja internet trgovina je najpovoljnija i tako uštedi prilikom kupovine!

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.