fbpx
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

‘KAD SRBIJA KAŽE DA SE BRANI, ZNAJTE DA NAPADA’: ‘Na oružje troše više nego pet zemalja Zapadnog Balkana zajedno!’

Autor: Daniel Radman

“Srbija se na Zapadnom Balkanu ponaša kao Rusija u svom susjedstvu: bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku pokušava da pretvori u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu”, izjavio je kosovski premijer Albin Kurti u velikom intervjuu koji je dao za podgoričku Pobjedu.

Upozorio je pri tome na odnos Srbije prema zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije, a koje danas nisu pod okriljem Europske unije.

“Suštinski, Srbija ne priznaje državnost zemalja koje nisu članice EU – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, čak i Sjevernu Makedoniju. Naprotiv: ove države smatra privremenim i svim svojim kapacitetima se angažira kako bi uništila njihovu državnost”, naglasio je.

Srbi nostalgični za Jugoslavijom, Putin za SSSR-om

Čim uspoređuje Srbiju s Rusijom, jasno što Kurti misli i o politici Vladimira Putina. Povukao je zanimljivu paralelu…

Kao što je Srbija nostalgična za Jugoslavijom, u kojoj je dominirala i u kojoj je devedesetih Slobodan Milošević komandirao jugoslavenskom vojskom, i predsjednik Rusije je nostalgičan za vremenom SSSR-a, kada su sovjetske snage vladale zemljama Istočne Evrope. Ta nostalgija za moći dodatna je sličnost između Rusije i Srbije, što povećava rizik za stabilnost Zapadnog Balkana”, pojasnio je svoje mišljenje.

Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada

A morao je Kurti pojašnjavati i kako je doživio prilično kontroverznu izjavu Aleksandra Vučića koji je nedavno poručio: “Želimo ostaviti dodatno vrijeme nekima u Prištini da promjene svoje loše odluke. Ako ne budu željeli, mi ćemo donositi mjere u cilju zaštite interesa Srbije”.

“Nisam je razumio. Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada. U to smo se uvjerili u posljednja najmanja tri desetljeća. Srbija troši mnogo više za vojsku nego pet zemalja Zapadnog Balkana zajedno. Usprkos tome, ona dobiva pomoć i donacije od EU, bez obaveze da primjeni europske vrijednosti. Umjesto da bude demokratizirana, Srbija je militarizirana od strane Rusije i Kine.”
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.