Juncker dolazi na rođendanski ‘tulum’ Karla Marxa. Evo što mu je poručila Ruža Tomašić

Autor: dnevno.hr

U subotu, 5. svibnja obilježit će se 200. godišnjica rođenja njemačkog filozofa Karla Marxa, idejnog tvorca komunističke ideologije, autora ‘Komunističkog manifesta’ i ‘Kapitala’. U rodnom mjestu Karla Marxa, njemačkom gradiću Trieru održat će se središnja proslava 200. godišnjice rođenja.

Na proslavi će biti otkrivena velebna Marxova statuta visoka 5.5 metara. Brončana statua u Trier je stigla još u ožujku iz daleke Kine kao posebni rođendanski poklon kineske komunističke partije što je u Njemačkoj izazvalo kontroverze, a brojne organizacije diljem svijeta prosvjeduju protiv obiljažavanja Marxova rođendana te smatraju kako se manifestacija u Trieru ne bi smjela održati.

Nezadovoljstvo vlada i u konzervativnom bloku Europskog parlamenta, osobito nakon što su organizatori proslave objavili kako će poseban gost 5. svibnja u Trieru biti predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker. On će, doznajemo, na Marxovom rođendanu održati i poseban govor.

Među najglasnijim europarlamentarcima u osudi Junckerova gostovanja na ovoj kontroverznoj manifestaciji je i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke, Ruža Tomašić koja je Junckeru zbog Marxa uputila pitanje za pisani odgovor. 

Ruža Tomašić je zbog neslaganja s komunističim režimom s 15 godina emigrirala u Kanadu, a u domovinu se vratila tek nakon pada režima. Ona smatra da je Hrvatska nakon Drugog svjetskog rata ‘svakodnevno stradavala pod komunističkom diktaturom motiviranom upravo doktrinom Karla Marxa o revolucionarnom teroru i klasnoj borbi, te u kojoj su bez suđenja masovno likvidirani vojnici i civili svih naroda bivših jugoslavenskih republika putem najokrutnijih metoda lišenih svake humanosti, a koje su se sastojale od kolektivnih i individualnih pogubljenja, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacija, mučenja, ropstva, prisilnog rada te drugih oblika psihičkog i fizičkog terora’.

Stoga je, s obzirom na Rezoluciju Vijeća Europe 1481 iz 2006. o potrebi osude zločina totalitarnih komunističkih režima na Deklaraciju o Europskom danu sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima iz 2009. godine Tomašić predsjednika Europske komisije pitala:

Zašto na račun poreznih obveznika putujete u Trier kada Marx ništa dobro nije ostavio u nasljeđe?




Odgovor još nije stigao.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.