fbpx
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

TEKLE SU JOJ SUZE, A SADA JOŠ ISPLIVALI I RAČUNI! Cifre su vrtoglave: Juha od bikova repa, slavlje rođendana na tuđi račun, na feštu došla i zvučna imena

Autor: Dnevno.hr

Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, svoj je četrdeseti rođendan proslavila početkom veljače 2019. u restoranu Šarm u Heinzlovoj ulici u Zagrebu.

Račun je iznosio ukupno 23.750 kuna.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU taj je račun odobrilo za plaćanje 4. ožujka 2019., na teret Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dakle iz sredstava EU, doznaje Telegram.


Taj sporni račun nalazi se u spisu predmeta Ureda europskog javnog tužitelja, temeljem čijeg naloga je krajem prošle godine Žalac uhićena pod sumnjom za nezakonitosti u postupku javne nabave informatičkog sustava. Ured europskog istražitelja u posjedu je računa koji dokazuju da je Ministarstvo na čijem je čelu tada bila Gabrijela Žalac samo u jednoj godini za reprezentaciju, sastanke, konferencije i radne skupine, odnosno hotelske i restoranske usluge, potrošilo više od dva milijuna kuna. Postoji pritom osnovana sumnja da su ti troškovi često bili paravan za izdavanje fiktivnih računa.

Sporni računi

Telegram je došao do nekih od spomenutih računa za trošak reprezentacije, a izvor im otkriva da je, primjerice, 31. siječnja 2019. naručena hrana za 50 osoba za potrebe Međuresorne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030., no na tom se sastanku navodno nije isporučila hrana za koju je kasnije ispostavljen račun ministarstvu u iznosu od 14.000 kuna.

Ministarstvo je račun platilo tvrtki u čijem je vlasništvu restoran, koji se pak nalazi u istoj zgradi kao i Ministarstvo regionalnog razvoja, a bio je omiljeno mjesto koje je pohodio i nasljednik Gabrijele Žalac, ministar Marko Pavić, ljubitelj skupih parfema.

Računi koje je pročešljao Ured europskog istražitelja često su izdavani i iza ponoći, a na njima nema specifikacije troška, već samo ukupan iznos koji se najčešće kretao od 10 do 20 tisuća kuna. Niti na jednom računu nisu bila priložena imena osoba koje su bile na ručkovima ili večerama, iako je to obveza koju nalaže fiskalna odgovornost.

I Tolušić došao na rođendan

Telegram je neslužbeno saznao da su na proslavi ministričina 40. rođendana u restoranu Šarm, u veljači 2019., među ostalima, bili i Mladen Šimunac, vlasnik tvrtke Micro projekt, kojeg Ured europskog istražitelja sumnjiči zbog sklopljenog ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU vezano uz ugradnju softvera SPUR, kao i Tomislav Petric, u to vrijeme ravnatelj SAFU-a, uhićen 10. studenoga prošle godine, kada i Gabrijela Žalac.

Gosti na toj fešti, tvrdi Telegramov izvor, bili su i Ivana Jakir Bajo, tada glavna državna rizničarka, danas viceguvernerka Hrvatske narodne banke, te tadašnji ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić.




Alkohol na teret proračuna

Prava senzacija je na koji su način plaćani troškovi konzumacije žestokih pića i vina, popijenih tijekom večera i ručkova. Takve račune u Ministarstvu regionalnog razvoja naknadno su izdvajali i evidentirali na račun državnog proračuna, budući da pravila EU fondova ne priznaju troškove alkohola koji se popije na konferencijama.

Narudžbe hrane i plaćanje računa, tvrdi izvor, uglavnom su potpisivale tadašnja ministrica Žalac, državni tajnici ili osobe iz kabineta ministrice, poput Lidije Augustinović, koja je radila na ugovor o djelu.

Juha od bikova repa

Među računima u čijem je posjedu Telegram je i onaj izdan 7. ožujka 2019. na kojem je devet nepoznatih osoba za juhu od bikova repa, te sporo kuhanu teletinu, kavu i mineralnu vodu u restoranu potrošilo 2.073 kune, a račun platilo ministarstvo. Tjedan dana kasnije isti restoran izdao je i račun na 15.210 kuna.




To su troškovi cateringa’

Odgovor na pitanje o navedenim računima dala je odvjetnica Gabrijele Žalac, Jadranka Sloković.

”Navedeni račun ispostavljen je radi podmirenja troškova cateringa za tri sastanka organizirana od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Radi se o sastancima Leadership grupa – sigurnost, turizam te promet i mobilnost održanih u razdoblju od 25. do 27. veljače 2019. godine, a na svakom od tri navedena sastanka prisustvovalo je po 30 osoba. Slijedom navedenog, nesporno je da se nije radilo o troškovima proslave rođendana gospođe Gabrijele Žalac”, stoji u odgovoru.

”Također napominjem da se predmetni račun sa svim prilozima nalazi u spisu predmeta I.141/2021 Ureda europskog javnog tužitelja, kao dio istrage koja je nejavna”, zaključuje odvjetnica Sloković u odgovoru Telegramu.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.