Foto: Dragan Matic / CROPIX

Jović usporedio Tuđmana s ovim čovjekom: ‘To je zaključak mnogih Hrvata’

Autor: Dnevno.hr

“Ova knjiga, pisana prije svega za nove generacije, rođene nakon raspada Jugoslavije, objašnjava što je bila i što je htjela biti Jugoslavija – u čemu je uspela, a u čemu nije”, rečeno je prije koji dan u Domu omladine u Beogradu gdje je profesor politologije Dejan Jović predstavljao svoju novu knjigu “Uvod u Jugoslaviju” .

Na samom početku promocije novinar tjednika Vreme Andrej Ivanji, koji je vodio razgovor, istaknuo je kako je upravo Jović “neko tko je svojim obrazovanjem, angažmanom i podrijetlom dan da napiše knjigu o Jugoslaviji to”.

“Napadalo ga se i s lijeva i s desna, i iz srpskih i iz hrvatskih redova, bio je savjetnik HDZ-ovih ministara i predsjednika Ive Josipovića“, pojasnio je Ivanji, pišu Novosti.


Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

‘Postoji strah od Jugoslavije’

A onda je profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti otkrio što ga je nagnalo da napiše ovu knjigu.

“Jugoslavija je za mene bila domovina. Uža i šira. Uža je bila Hrvatska, a šira Jugoslavija, baš kao što su se učile i dvije himne: ‘Lijepa naša’ i ‘Hej, Slaveni'”, rekao je Jović.

Koncept jugoslavenstva ipak nije zaživio u potpunosti, pa tako nije zaživjela ni jugoslavenska nacija, koju je Jović usporedio sa današnjim ‘ostalima’ po nacionalnosti u BiH.

Jović ističe kako danas pak postoji strah od Jugoslavije, kao i potreba da se novi identiteti definira kroz negiranje Jugoslavije.
“Ali ona je lak protivnik jer se ne brani. Nema nitko da je brani”, zaključio je, te se nadovezao da je možda bolje “da se suprotstavljamo nečem što ne postoji, nego jedni drugima”.

Za napade na Josipa Broza Tita kaže da u Hrvatskoj zaboravljaju da je Hrvatima napravio ono što je Stjepan Radić tražio, a nije mogao ostvariti – Republika plus Federacija, da je napravio Hrvatsku nakon NDH…

“Za Srbiju će reći da nije napravio mnogo, ali je obnovio državnost koja je bila ukinuta od 1918. do 1945. godine. U njegovo doba Srbi su živjeli u jednoj zemlji, a Kosovo je bilo u Srbiji”, smatra Jović.
DEJAN JOVIĆ ODUŠEVIO SRBE: Govorio o komunistima, ustašama i antisrpstvu

Nakon Tita – Tito?

Tvrdi i da je zaključak mnogih koji su živjeli u Hrvatskoj nakon Tita je da je i poslije Tita bio Tito. Samo se zvao Franjo Tuđman.

Govoreći o propasti socijalizma 1989. godine, Jović smatra je vrijednost koja je držala Jugoslaviju propala. “Nismo učili mrziti se, ali je tema rata bila prilično prisutna. Suočavanje s prošlošću nije uvijek imalo svrhu da se nikad ne ponovi, nego da još jednom zavrtimo pa da vidimo što će se događati dalje”, napomenuo je.

Istakao je i tezu povjesničara Dejana Đokića da je Jugoslavija ipak bila zemlja stalnih kompromisa, a ne sukoba kako mnogi vole gledati na nju.

“Nacionalne države su u velikoj mjeri kroz obrazovni sistem utjecale na oblikovanje svijesti o kolektivnom ‘mi’ i drugom. Ta ideja novih nacionalnih država je možda sad snažnija nego prije 30 godina, ali ne proizvodi nasilje”, kaže Jović.

Pojašnjava da su 90-te bile godine konfuznog nacionalizma, a da su ratovi inspirirani drugim motivima, pljačkaškim, uz želju da se zadrži država, odnosno da ne dođe do promjena u tajnim službama i administrativnom aparatu.

“Nasilje je proizlazilo iz kaosa i anarhije, a ne toliko ideje nacionalizma. Sada živimo u doba snažnijeg nacionalizma, konsolidiranijeg koji nije nužno nasilan”, navodi Jović i dodaje da je stasala generacija svjesna nacionalnog identiteta, što je produkt proteklih 30 godina, ali se nada da novog rata neće biti navodeći uspjeh u BiH, gdje skoro 30 godina nije bilo pokušaja obnove rata. Upravo toj generaciji ova knjiga je i namijenjena, pišu Novosti.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.