Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

JOSIPOVIĆ ZA DNEVNO O ŠTULIĆEVIM TUŽBAMA! Legenda iz Azre traži milijune eura: ‘Nije bilo osnove da se za njega prikuplja naknada’

Autor: V.K

Bivši frontmen kultne Azre, Branimir Johnny Štulić već desetljećima vodi pravnu bitku zbog naknade za emitiranje njegove autorske glazbe nakon što je 1981. godine izašao iz SOKOJ-a (Savez kompozitora Jugoslavije, danas Organizacija muzičkih autora Srbije) jer nije htio preko tog udruženja štititi svoja autorska prava te smatra da ga je ta udruga godinama krala, a poslije je krivicu svalio i na naš ZAMP koji je, kaže, nakon Oluje preuzeo prava od SOKOJ-a.

Štulić tvrdi da je pokraden

Štulić tvrdi kako mu je ukraden njegov copyright te da se njegova glazba neautorizirano reproducira i prodaje bez ikakve novčane naknade, a jučer se nakon dugo vremena ponovno javio poručivši kako mu nikada od SOKOJ-a nije isplaćen jedan dinar unatoč tome što su prema njegovim riječima nastavili reproducirati njegovu glazbu. Ponovio je svoje optužbe napisavši kako su mu dužni milijune eura.

Demantirali sve iz ZAMP-a

Iz ZAMP-a su svojedobno demantirali sve optužbe, pa tako u demantiju iz 2014. godine tvrde kako Branimir Štulić nema ništa za ZAMP-om te da je u trenutku kada je izašao iz SOKOJ-a istupio iz sustava kolektivne zaštite na svjetskom nivou. Prema viđenju ZAMP-a zbog svega toga nitko ne ubire Štulićev novac jer HDS ZAMP ne naplaćuje naknadu za korištenje njegovih prava. „Ne postoje nikakva sredstva ni ‘Štulićev novac’ koja bi administrativni aparat HDS ZAMP-a zadržavao ‘za sebe’.

Ivo Josipović za Dnevno komentirao slučaj

Slično nam govori i bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je ood 1987. do 2000. godine, a nakon toga do 2008. godine i član predsjedništva HDS ZAMP-a.
“U moje vrijeme nije tražio punomoć za zastupanje, pa nije bilo ni osnove za prikupljanje naknade”

“Ne znam detalje ovoga spora. Sjećam se jedino da u vrijeme kada sam obavljao dužnost glavnog tajnika g. Štulić nije dao HDS ZAMP-u punomoć za zastupanje pa time i ZAMP nije imao osnove da za njega prikuplja naknadu i da mu je isplaćuje. Organizacije za kolektivnu zaštitu u cijelome svijetu, tako i HDS ZAMP i SOKOJ mogu štititi samo one autore koji su njihovi članovi i od kojih imaju punomoć”, smatra Josipović pritom nadodavši kako se Štulić mora obratiti onima koji su bez njegove dozvole reproducirali njegovu glazbzu.

“Prema Štuliću su odgovorni oni koji su njegovu glazbu reproducirali bez dozvole, organizacije za kolektivno ostvarivanje prava s time nemaju ništa”
“Ako je tko koristio njegovu glazbu, tada i sada, bez njegove dozvole, odgovoran je prema g. Štuliću no organizacije za kolektivno ostvarivanja prava, kako HDS ZAMP, tako i SOKOJ s tim nemaju ništa jer g. Štulić nije bio njihov član pa te organizacije nemaju pravnu osnovu štititi njegova prava. U takvim slučajevima g. Štulić sam tužbom i eventualnom kaznenom prijavom protiv onoga tko je bez odgovarajuće dozvole koristio njegovo autorsko djelo može ostvarivati svoja autorska prava”, Josipović.

O Štulićevom sporu s Croatia Recordsom, Josipović nema nikakvih saznanja, pa nije mogao ni komentirati.

 

 

 

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.