FOTO: Guliver image//Hani Mohammed, File)

Još nemaju dovoljno za nuklearnu bombu, ali napreduju: Neprijatelj Amerike ima opasan plan

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Situacija na Bliskom Istoku iz dana u dan sve je neizvjesnija i mnogi svjetski čelnici svoj su fokus polako prebacili na taj dio svijeta. Dok SAD priprema najvažnije dane u godini – izbore, ostatak svijeta priprema se za rezultate i potencijalne promjene u politici najvećeg ‘svjetskog policajca’. Dobro to znaju i razne militantne skupine na Bliskom Istoku koje su na krilima destabilizacije uzrokovane napadom Hamasa na Izrael i nastavkom izraelske odmazde pojačale svoje aktivnosti.

Kakva je trenutna situacija i što nas čeka, upitali smo stručnjaka za međunarodne odnose Branimira Vidmarovića, uglednog eksperta. “Situacija na Bliskom Istoku svakim je danom sve je napetija i oštrija. Rat Izraela u Gazi se nastavlja, Hutisti i dalje napadaju brodove bez obzira na američko-britansko bombardiranje njihovih položaja, dok se u Siriji i Iraku nastavlja američka odmazda za udar iranskih proksija po američkoj bazi. No čak i ovakav razvoj događaja ne znači nužno da se radi o velikoj eskalaciji ili spirali nasilja koja vodi prema velikom ratu i potpunom urušavanju ravnoteže moći u regiji”, smatra Vidmarović.

Vidmarović je istaknuo kako u ovim sukobima zasad ne sudjeluju državni akteri, već pokreti i vojne skupine: “Kao prvo, sve što zasad imamo je eskalacija napada koja se odnosi na pokrete i vojne grupacije. U konfliktima ne sudjeluju državni akteri – ovo nije Libija, Irak, Kuvajt ili Sirija. Nema ni otvorene međudržavne agresije, ni unutarnjih nestabilnosti, ustanaka ili građanskih ratova. Jedini državni akter u stanju konflikta je Izrael. Eskalacija Hutista je djelomično obrazložena napadom Izraela na Hamas. Aktivacija iranskih proksija također proizlazi iz ove složene situacije”, rekao je.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Hani Mohammed

Čekaju i nešto smjeraju

Dodao je kako mnogi još ‘mudro’ promatraju i čekaju rasplet situacije.

“Kao drugo, svi vodeći bliskoistočni akteri su na službenoj razini vrlo suzdržani, pa čak i distancirani od ovih događaja. Držeći se pragmatizma, bliskoistočni lideri promatraju i iščekuju. Njihova pozicija nije pro-američka, ali nije ni anti-američka. Kao što nije ni otvoreno anti-izraelska. Vodeće zemlje regije se šutljivo nadaju uništenju Hamasa kao ne strahovito jakom ali simbolički značajnom pokretu kojeg podupire Iran. Vodeći sunitski akteri žele slabljenje Irana i njegovo utjecaja bez direktne konfrontacije i destabilizacije ekonomije i društava.

Kao treće, Iran – glavni američki antagonist na tom području – provodi dosta pragmatičnu politiku izbjegavanja direktnih okršaja. Iran možda kupuje vrijeme. Teheran je dosegao razinu obogaćivanja uranija od 60%. To je fantastičan uspjeh u tako kratkom vremenu ali još uvijek nedovoljno za proizvodnju bojeve glave (čistoća veća od 90%). Kreacija i uspješno testiranje nuklearnog oružja svakako će promijeniti odnos snaga, ali zasad se Iran drži de facto pacifistički te umjesto pravog rata preferira svoje uspješne proksi mreže”, smatra analitičar.

 
Hutisti projektilima gađali američki razarač

Hutistima se ‘pušta’ da rade ono što rade?

“Kao četvrto, postoji rastuće nezadovoljstvo u islamskoj umi zbog razlike u politici država i očekivanjima građana. Veliki akteri to znaju i osjećaju – noćna je mora svih vlada i monarhija da se preko noći ispod prozora palača pojave stotine tisuća ljudi koji će sa uzvicima ‘Takbir!’ tražiti raskid svih odnosa sa Izraelom, podršku Hamasu ili oružane intervencije. Zato se vjerojatno igračima poput Hutista ‘pušta’ da rade ono što rade. Oni su ispušni ventila ili ‘moralni proksi’ i kao što vidimo Saudijska Arabija ih zbog toga ostavlja na miru.
Kao peto, ako je sve doista vezano za Izrael i Gazu, onda bi se intenzitet svih konflikta trebao smanjiti zbog gubitka interesa (društveno-medijska entropija) ili nestati jednom kada Izrael proglasi svoju pobjedu”, zaključio je Vidmarović.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.