fbpx
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

JOŠ KRATKO PO STAROME! Policija najavila velike promjene: Od 1. srpnja novi način naplate prometnih kazni

Autor: L.B.

Od početka srpnja više neće biti moguća gotovinska naplata prometnih kazni, a trenutačno traje edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja , javili su iz Ministarstva unutarnjih poslova u četvrtak.

Voditelj službe prometne postaje Split Siniša Mihanović za N1 je objasnio kako bi to trebalo izgledati.

Kaže da se MUP zbog dvije osnovne stvari odlučio uvesti naplatu kazni putem POS uređaja.


‘Naplata će ići kao i dosad’

“Transparentnost u postupanju i radu policijskih službenika s jedne strane i s druge strane, na ovaj način omogućavamo policijskim službenicima da ne moraju voditi brigu o novčanim sredstvima, gdje su ih ostavili, u kojem pretincu i da ne moraju brinuti kako će ih razdužiti”, rekao je Mihanović.

Objasnio je da je naplata vrlo jednostavna te da se ne radi o novini, jer je policija i ranije radila s POS uređajima. Jedino što je novo jest da će od 1. srpnja jedino putem njih naplaćivati kazne.

“Naplata će ići kao i dosad. Ako platite na mjestu događaja, plaćate polovicu iznosa kazne”, rekao je.

‘Uvijek je policiji jednostavnije da nešto riješi tehnikom, nego da novac drži u džepovima’

“U slučaju da građanin nema karticu ili nema novca na računu, onda će mu policijski službenik izdati obavijest o počinjenju prekršaja s odgovarajućom uplatnicom kojom će moći platiti u roku od 3 dana polovicu iznosa novčane kazne. U slučaju da počinitelj negira počinjenje prekršaja i ne želi platiti, ide obavezni prekršajni nalog, a kad ga dobije, onda dobiva odredbu za plaćanje kazne u iznosu od dvije trećine i time se smatra da je kazna u potpunosti plaćena”, rekao je Mihanović.

On je istaknuo da se posao policije uvijek povećava dolaskom turističke sezone te da moraju voditi računa i o javnim okupljanjima pa je ova promjena itekako pozitivna.

“Uvijek je policiji jednostavnije da nešto riješi tehnikom, nego da novac drži u džepovima, pretincima i da vodi računa kako će to razdužiti.
Najčešći prekršaji

Otkrio je i koji su najčešći prekršaji koje policija bilježi.

“Najčešći prekršaji su oni iz domene cestovnog prometa, je li to pojas, kaciga, brzina… Nažalost, širok dijapazon prometnih prekršaja. Policija nije tu da bi kažnjavala, zakon nam pomaže da svi zajedno poštujemo propise i izbjegnemo nesreće i posljedice prometnih nesreća. Zakon je tu da ga se poštuje radi samog vozača i ostalih sudionika u prometu”, podsjetio je Mihanović.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.