Foto: Damjan Tadic / CROPIX

JOŠ JEDNA TRAKAVICA HRVATSKOG PRAVOSUĐA! Kalmeti se mora ponovno suditi: Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu

Autor: N.K

Nastavlja se još jedna trakavica hrvatskog pravosuđa. Naime, Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti koji je u jednom od krakova afere Remorker bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Sud je, ne navodeći identitete, donio odluku o ponovnom suđenju prihvativši u cijelosti žalbe nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u Upravi Hrvatskih autocesta (HAC), bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana i nekadašnjeg člana Uprave Viadukta Damira Kezelea.

Prvostupanjski sud je, suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice, zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Kalmeta je bio oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma Prometna renesansa Hrvatske od marketinške agencije Fimi media koja je, u drugom postupku, osuđena za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki. Sud je procijenio kako je u tom postupku krivo utvrđeno činjenično stanje.

Dok je Kalmeta tvrdio da je žrtva političkog progona, krunski svjedok protiv njega je bio  financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je prvo bio osumnjičenik, a potom svjedok u postupku za kaznena djela koja su i Kalmeti bila stavljena na teret. Vrhovni sud odbacio je tvrdnje Mikulića i Kezelea u dijelu u kojem su tvrdili da je u postupku došlo do bitnih povreda procedure, kao i da je prvostupanjski sud izmjenom činjeničnog opisa prekoračio optužbu.

Međutim, prvostupanjski sud je pogriješio u tome što nije uvidio da se sadržaj Sapunarova iskaza ne slaže s onim dijelom gdje se on citira u obrazloženju presude i to znatno. Ono se odnosi na bitnu činjenicu tijeka novca i iznosa imovinske koristi koju si je navodno pribavio Milivoj Mikulić. To će se proturječje morati otkloniti u ponovljenom postupku. Boban i Kezele bili su u pravu, smatraju suci Vrhovnog suda, kad su tvrdili da se na nekonfronitranom iskazu jednog od svjedoka ne može temeljiti osuđujuća presuda.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.