Foto: Screenshot/YouTube

JOŠ JEDAN TRUMPOV PORAZ: Posljednji trzaji američkog predsjednika na odlasku

Autor: Hina / Ana Korenić

Vrhovni sud američke savezne države Pennsylvanije odbacio je u subotu još jedan pravni pokušaj tabora američkog predsjednika Donalda Trumpa da ospori pobjedu protukandidata Joea Bidena u toj saveznoj državi.

Republikanski pokušaj odbacivanja glasova dostavljenih poštom u državi u kojoj je Biden pobijedio za 81.000 glasova propao je kao i njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pennsylvanije odredi pobjednika.

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno. Time je odbačena posljednja tužba Trumpova tabora u Pennsylvaniji.

Tužbom koju je podnio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa Mike Kelly željelo se proglasiti neustavnim zakon iz 2019. kojim je u Pennsylvaniji uvedeno široko pravo glasanja poštom.

Suci su poručili da se s takvim zahtjevom zakasnilo jer je podnesen više od godine od stupanja na snagu zakona te u trenutku kad su rezultati izbora očigledni.

Pennsylvania je službeno potvrdila Bidenovu pobjedu 24. studenoga, a tužbom se pokušalo zaustaviti i potvrdu izbornih rezultata.

Subotnja odluka Vrhovnog suda Pennsylvanije nastavlja niz desetaka izgubljenih tužbi koje su Trumpova kampanja i njegovi sljedbenici podnijeli širom SAD-a u pokušaju da ponište Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. studenoga.




Trump i dalje odbija priznati poraz i tvrdi, bez dokaza, da su izbori namješteni te preko Twittera šalje desetke poruka o bizarnim teorijama zavjera. Biden će prisegu položiti 20. siječnja 2021.

Autor:Hina / Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.