FOTO: bbc

Johnson je pobjedom opalio šamar ljevičarima zbog svaštarenja o homoseksualcima i migrantima!

Autor: Igor Peternel

Velika pobjeda britanskih konzervativaca predvođena Johnsonom nije ni izbliza toliko važna koliko je važan povijesni, epohalni poraz Corbynovih laburista. Radi se o šamarčini koju su Britanci ovim izborima kao nikada opalili europskoj ljevici. Godinama lijevi krugovi predvođeni svojim medijima tumače kako su se Britanci na referendumu zabunili, krivo odlučili na temelju pogrešnog i populističkog informiranja te kako bi ogromnom većinom poništili rezultate tog referenduma, kada bi im se samo dala nova šansa. Boris Johnson dao im je tu šansu, a oni su na izborima jasno rekli da su itekako bili tada dobro informirani i da žele iz EU izaći praktički odmah i bez odgađanja.

Sir John Curtice, profesor politologije na Sveučilištu Strathclyde, piše za BBC da je ključna varijabla bila upravo podrška Brexitu. U izbornim jedinicama u kojima je više od 60% glasača na referendumu 2016. podržalo Brexit, konzervativci su u prosjeku dobili 6% glasova više. U onim izbornim jedinicama u kojima je više od 55% glasača na referendumu biralo ostanak u Europskoj uniji, konzervativci su u prosjeku izgubili 3% glasova.

Dakle, Brexit je u britanskom biračkom tijelu jači no ikad upravo u inat ljevici koja je bila nesposobna čak i pridobiti manjinu na svoju stranu. Tri godine su brbljali, a ništa nisu postigli.  Nekada je fokus ljevice bio radnik.  Danas radnika više nemaju pa svaštare od migranta preko homoseksualca do potrage za fašistima.

Prava je istina da nemaju niti politike niti ideje niti ljude, a kako se čini, niti birače. Jučerašnji izbori bez ikakve sumnje pokazuju dase radi o velikom udarcu, kako laburistima koji su odmah ostali bez svog poniženog  predsjednika, tako i europskoj ljevici uopće koja će se morati konačno suočiti s činjenicom potrebe potpune redefinicije političkog postojanja ili će jednostavno nestati utopljena na marginu političko društvene scene. Zasluženo!

Autor:Igor Peternel
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.