Foto: Wotchit/Michael Reynolds

JOE SE PROBUDIO? Nakon ‘tatice’ stiže Biden 2.0: ‘Umoran sam od toga da sam miran’

Autor: Dnevno.hr

Joe Biden 1.0 ostavljao je dojam smirene očinske figure kad se 2020. vratio iz mirovine kako bi kao iskusan i diskretan politički veteran zacijelio naciju koju je Donald Trump duboko podijelio.

Godinu dana poslije, upoznajte Bidena 2.0, frustriranog i ljutitog borca.

„Umoran sam od toga da sam miran”, rekao je u vatrenom govoru prošli tjedan.

Biden je govorio o svojim mnogim neuspješnim „mirnim razgovorima” iza kulisa sa senatorima ne bi li podržali njegov ključni prijedlog zakona o glasačkim pravima. Ti pregovori možda najbolje rezimiraju očaj koji je obilježio prvih 12 mjeseci njegova mandata u Bijeloj kući.

Glasniji i ratoborniji predsjednik?

Ako smo prošle godine imali Bidenovu blagu verziju, ove možemo očekivati glasnijeg i ratobornijeg predsjednika kojemu istječe vrijeme i ponestaje strpljenja i saveznika da spasi ono što je preostalo od njegovih ambicija.

Biden je preuzeo dužnost 20. siječnja 2021., u dobi od 78 godina, postavši najstariji američki predsjednik, a pred njime bili su neviđeni izazovi.

Pandemija covida-19 bila je izvan kontrole, Trumpovi pristaše samo su dva tjedna prije pokušali poništiti predsjedničke izbore, gospodarstvo je bilo u komi, a američki saveznici u svijetu još uvijek u šoku od Trumpova mandata.




Bidenov odgovor na to, uključujući i eksplozivne napetosti zbog rasizma nakon što je nekoliko Afroamerikanaca ubijeno prilikom pokušaja uhićenja, bio je da obeća sposobnost, staromodnu pristojnost i jedinstvo.

„Moja cijela duša je u tome. Ujediniti Ameriku, ujediniti naš narod”, obećao je Biden u svojem inauguralnom govoru. I čak se činilo da ima izgleda u tome uspjeti.

Demokrati su tijesno kontrolirali oba doma Kongresa, Trumpa su upravo protjerali s Twittera, a cjepiva protiv covida bila su spremna.




„Mnogi su očekivali da će Biden, s obzirom na svoje iskustvo i poznavanje Washingtona, postići… da vlakovi ponovno stižu na vrijeme”, rekla je Lara Brown, ravnateljica Fakulteta za politički menadžment pri Sveučilištu George Washington.

„Očekivao se povratak u normalu”.

Oholost

Suočenom s problemom širenja delte i omikrona, sve više podjeljenijom Amerikom i vjerojatnim porazom od republikanaca na parlamentarnim izborima u studenome i gubitkom kontrole nad Kongresom, čini se da je sreća 79-godišnjem Bidenu okrenula leđa.

S većinom od samo jednoga glasa u Senatu i jedva nešto više u Zastupničkom domu, njegov golemi plan potrošnje, nazvan „Build Back Better”, mrtvo je slovo na papiru. Jednako kao i zakonski paket o glasačkim pravima koji smatra potrebnim da bi se spasilo američku demokraciju od Trumpovih pristaša.

Centrist u srcu, Biden se nije uspio pomiriti s desnicom niti zadovoljiti stranačku ljevicu. I otkriva da je centar danas teško pronaći.

Prosječna potpora u javnosti iznosi mu slabih 42 posto, po portalu fivethirtyeight.com, a bila je 53 posto. Nedavno ispitivanje Sveučilišta Quinnipiac, premda jako iskače od ostalih, pokazalo je da ga podržava samo 33 posto građana. Jednako stoji i u inozemstvu.

Premda se stranim čelnicima sviđa da SAD ne vodi Trump, ponižavajuće povlačenje američkih vojnih snaga iz Afganistana razbilo je auru profesionalnosti Bidenove administracije. Rusija se očito ne zabrinjava zbog SAD-a i gomila snage kod ukrajinske granice.

Sve to dovelo je do gorkog buđenja u odnosu prema danima kada je Bijela kuća odisala idealizmom i kada se govorilo da će Biden biti poput svojeg heroja Franklina Roosevelta koji je vodio Ameriku kroz Veliku depresiju 1930-ih godina.

„Njihov optimizam, u kombinaciji s očekivanjima javnosti da će sve to riješiti, učinio ih je oholim”, rekla je Brown.

Manje vike ili borba?

Još uvijek je moguć scenarij u kojem Biden izlazi kao pobjednik: ako se pandemija ispuše, gospodarstvo stabilizira, inflacija popusti i Bidenovi demokrati na krilima zadovoljstva uspiju na vrijeme preokrenuti spomenute zakonodavne poraze i spremni dočekati parlamentarne izbore.

Bidenovi suradnici ističu da su uspjeli progurati kroz Kongres 1,9 bilijuna američkih dolara vrijedan plan spašavanja odnosno treći krug gospodarskih poticaja zbog pandemije kako bi se pomoglo gospodarstvu i spriječilo još veću bijedu. Demokrati su, što treba istaknuti, dobili i snažnu podršku republikanaca prilikom usvajanja infrastrukturnog plana vrijednog 1,2 bilijuna američkih dolara. Sve to s jako tijesnom većinom u Kongresu.

Ove je godine, međutim, vjerojatniji nastavak unutarstranačkih borbi u Demokratskoj stranci te pobjeda republikanaca na izborima u studenome kada bi mogli osvojiti jedan ili oba doma parlamenta.

U tom bi slučaju porasli izgledi da se Trump okuša na predsjedničkim izborima 2024. godine.

David Ignatius, kolumnist Washington Posta koji se nalazi u srcu mainstream establišmenta, savjetuje Bidenu da se vrati svojem uobičajenom pristupu koji karakterizira „manje vike i više razboritosti”.

No Biden, stjeran uza zid, daje naslutiti da je pesimističan.

„Nisam želio ovu borbu”, rekao je u drugom dramatičnom govoru ovaj mjesec, ovaj put u povodu obilježavanja godišnjice napada Trumpovih pristaša na Kongres 6. siječnja.

„Ali neću niti od nje bježati”, zaključio je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.