Foto: Profimedia

JOE BIDEN SVE BLIŽE POBJEDI! Trump prijeti tužbama!

Autor: Valneo Kosic, Nino Matic

U SAD-u su održani predsjednički izbori, a mrtva utrka vodi se između aktualnog predsjednika Donalda Trumpa i demokrata Joea Bidena, no čini se da je Biden na korak do Bijele kuće!

Dužnosnici Pennyslvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga.

Nakon prebrojanih 95 posto glasova, republikanac u Sjevernoj Karolini trenutno vodi s 50,1 posto u odnosu na Bidenovih 48,7 posto.

Najavljeno je obraćanje predsjednika Donalda Trumpa i njegovog izbornog stožera u Philadelphiji. Trump se sinoć proglasio pobjednikom, no danas su se stvari promjenile, a uz Michigan i tamošnje prebrojavanje glasova sporna je Pennsylvanija jer se i tamo očekuje prebrojavanje, a u toj državi Trump trenutno uvjerljivo vodi. Tražit će se intervencija Vrhovnog suda nauštrb Vrhovnog suda Pennsylvanije koji je dozvolio da se glasovi prebrojavaju i nakon jučerašnjeg izbornog dana.

“Stiglo je vrijeme. S obzirom na sinoćnje rezultate, glas iz Pennsylvanije mogao bi odlučiti o idućem predsjedniku Sjedinjenih Država”, rekao je predsjednikov odvjetnik Jay Sekulow.

Joe Biden obratio se javnosti te poručio: “Jasno je da smo pobijedili u dovoljno država da osvojimo 270 elektorskih glasova. Ovo je vladavina naroda i za narod. Prebrojano je dovoljno da vidimo da ćemo na kraju mi imati dovoljno za 270, dovoljno za pobjedu.

Uskoro će biti prebrojan Michigan, osjećamo se dobro oko Pennsylvanije, osvojili smo Arizonu, a meni je posebno važno da smo osvojili glasove većine Amerikanaca”, rekao je u obraćanju.




Biden je osvojio Michigan!

Čini se da Bidena još samo Nevada dijeli od Bijele kuće, a ti rezultati trebali bi se znati u četvrtak.

Trump se opet oglasio na Twitteru:




We have claimed, for Electoral Vote purposes, the Commonwealth of Pennsylvania (which won’t allow legal observers) the…

Objavljuje Donald J. TrumpSrijeda, 4. studenoga 2020.

RANIJE OBJAVLJENO:

Joe Biden je na korak do osvajanja Bijele kuće i toga da postane 46 američki predsjednik.

CNN piše da Joe Biden osvaja Wisconsin i novih 10 elektorskih glasova. Biden je ukupno osvojio Biden 49.4% a Trump 48.8% . Dakle odlučilo je 0, 6 posto glasova više i povratak Wisconsina u ruke demokrata. Donald Trump je prema pisanju tamošnjih medija zatražio od suda da zaustavi brojenje glasova u Michiganu još jedne klučnje države gdje je borba i dalje neizvjesna,  Elektorski glasovi sada stoje ovako: Biden ih ima 237 a Trump 213.

Kako bismo osigurali da se prebroji svaki glas, pokrećemo najveći projekt za očuvanje izbora ikada. Jer ako Donald Trump ne odluči ove izbore – američki narod hoće”, napisao je Joe Biden na Twitteru

&

Opet se na Twitteru oglasio i bijesni Trump. Ovaj put komentirao je situaciju u Pennsylvaniji, državi u kojoj uvjerljivo vodi. Trump kaže kako pobjeđuje u ovoj državi, ali da je državni tajnik objavio kako se treba izbrojati još milijune glasova.

 

Demokrat Joe Biden još je malo povećao svoju prednost pred sadašnjim predsjednikom republikancem Donaldom Trumpom u saveznoj državi Micighan, jednoj od ključnih država za izbor novog predsjednika i stanovnika Bijele kuće.

Prema posljednjim podacima, vodstvo je povećao za dodatnih oko 20.000 glasova dok je ranije razlika bila tek oko 10-ak tisućam donosi CNN.

Biden nakon više od 90 posto prebrojanih glasova ima 49,5 posto a Trump 48,9 posto potpore.

Koliko su ovi izbori u SAD-u posebni govori i još jedan čudesan podatak. Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden dobio je više glasova od bilo kojeg drugog predsjedničkog kandidata u povijesti američkih izbora, a brojanje glasova i dalje traje. Njegov trenutačni zbroj od 69,759,833 dobijenih glasova premašuje rekordnih 69,498,516 koliko je dobio Barack Obama  u utrci za predsjednika na izborima 2008. godine!

Savezne države Nevada i Pennsylvanija privremeno su prekinule s brojanjem glasova. Do sada je u Nevadi prebrojano oko 70 posto glasova te je demokrat Biden za sada u malom vodstvu s 49,2 naprema 48,6 posto glasova koje tamo ima Trump. Ova savezna država nosi 6 elektorskih glasova.

Predsjednik Donald Trump opet se oglasio na Twitteru i poslao novi žestoki i pomalo ironični komentar.

‘Izgleda da su pronašli brojne glasače Bidena u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu. Tako loše za našu zemlju’, napisao je Trump.

 

RANIJE OBAVLJENO

Iz SAD-a stižu nove informacije  a one kažu da je Joe Biden preuzeo od Trumpa vodstvo u Michiganu. Biden sada tamo ima 49,3 posto, a Trump 49,1 posto. Prethodno je rezultat bio Trump 49, 5 posto, Biden 49 posto.

Biden bi osvajanjem Michigana praktički mogao doći do potrebnih 270 elektorskih glasova i postati novi američki predsjednik!

Odmah se o svemu oglasio i  Donald Trump na svom Twitteru  i žestoko reagirao.  Opet je naglasio da je pokraden i da je sve što se dogadilo tijekom noći i jutra doista čudno.

“Jučer sam vodio, često sa solidnom prednošću, u mnogim ključnim državama u kojima vlast u gotovo svim instancama drže demokrati. Najednom, u jednoj po jednoj, prednost se počela magično smanjivati dok su se počeli brojati iznenadni glasački listići. VRLO ČUDNO, a “anketari” su sve potpuno i povijesno pogriješili” – napisao je Trump.

Nedugo nakon toga poslao je novu poruku.

“Kako to da svaki puta kada broje glasove pristigle poštom oni budu tako razorni u svojim postocima i moći uništavanja”? napisao je na Twitteru Trump.

Nakon dugo vremena oglasio se i demokratski kandidat Joe Biden koji je na svom Twitteru kratko poručio:

‘Nećemo se odmoriti dok god se i zadnji glas ne prebroji’

 

RANIJE OBAVLJENO

Nakon jutarnjih sati gdje je vodstvo Donalda Trumpa bilo neupitno, okolnosti su se dramatično promijenile. U međuvremenu je Trump izgubio vodstvo u državi Wisconsin koja nosi 10 elektorskih glasova. Preokret koji se dogodio mogao bi ga koštati izbora.

Biden je osvojio tamo 49.6 glasova, a Trump 48.9. Prema podacima stranice RealyClear politics, svi glasovi u Wisconsinu su prebrojani. Unatoč tome, pobjeda Bidena i dalje nije službeno proglašena.

U ovim trenucima glasovi nisu prebrojani u: Georgia (16), North Carolina (15), Michigan (16), Wisconsin (10), Arizona (11), Alaska (3), Pennsylvania (20) i Nevada (6).

Ujutro se smatralo kako bi Biden mogao osvojiti tek dugogodišnju utvrdu Republikanaca Arizonu i uz to Nevadu. Tada je Biden imao 223 elektorska glasa, a Donald Trump 213. Međutim, Biden za sada vodi i u Wisconsinu koji nosi 10 elektorskih glasova.

Budući da Biden čvrsto vodi u Arizoni, Nevadi i po novome u Wisconsinu, za pobjedu mu treba još samo Michigan gdje je Donaldu Trumpu za petama. Trump trenutno vodi u Michiganu sa 49.4 glasova, a Biden prati s 49.1, a prebrojano je 91 posto glasova. To znači da postoji još dosta prostora da Biden preuzme vodstvo. Ukoliko Biden osvoji Michigan uz Wisconsin koji je tokom jutra preoteo Trumpu, i pobijedi u Arizoni i Nevadi, a čini se da hoće, Trump bi mogao na kraju i izgubiti izbore. Nevada je još uvijek upitna, ali Biden relativno čvrsto vodi u Arizoni. Kada bi trump pobijedio u Georgiji, North Carolini, Michiganu, Alaski i Pennyslavaniji prema trenutnoj računici dobio bi 268 elektorska glasa. Dakle, bitka se upravo vodi u državi Michigan. Ukoliko Trump izgubi tu državu, preostaje samo da izgubi Arizonu koja mu je već sada daleko izvan dosega. Trump mora pod svaku cijenu pobijediti tamo ukoliko želi novi mandat.

 

Autor:Valneo Kosic, Nino Matic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.