Foto: Instagram/Aleksandar Vučić

Jezive riječi srpskog ministra obrane: ‘Ako Vučić naredi da vojska Srbije uđe na Kosovo, to ćemo izvršiti efikasno’

Autor: Dnevno.hr

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar obrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović održali su konferenciju za medije u Domu Vojske Srbije gdje su govorili o stanju na sjeveru Kosova i optužbama da je Srbija krenula gomilati vojsku.

Oni, kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, za sve krive kosovskog premijera Albina Kurtija.

“Želimo vas upoznati s činjenicama s kojima raspolažemo. Želim vas podsjetiti da je naše rukovodstvo, od dolaska Kurtija na vlast, upozoravalo domaću i međunarodnu javnost na fizički progon srpskog naroda na sjeveru Kosova”, rekao je uvodno srbijanski ministar obrane.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Ilustracija

Dodao je da u skladu s Rezolucijom 1244 i vojnotehničkim sporazumom, Srbija i njezina vojska s KFOR-om imaju odličan odnos i komunikaciju.

“Suradnja se temelji na međusobnom poštovanju, važno je da KFOR ima ulogu, naročito tamo gdje je srpsko življe. Jedno su značajne političke razlike između naše države i članica Kvinte, a drugo je suradnja naše vojske sa KFOR-om. U skladu s tim, Vojska Srbije smatra da je korisno osigurati veće prisustvo jedinice KFOR-a i da bi to u sredinama gdje Srbi žive popravilo poziciju i sigurnost našeg naroda na Kosovu”, nastavio je Vučević.

Zolje, puške i novo oružje iz Srbije: Kosovska policija pokazala novu snimku napada srpskih terorista
‘Ako Vučić naredi da vojska uđe na Kosovo, to ćemo izvršiti efikasno’

Zatim je tvrdio da se vodi stalna kampanja protiv srpske vojke, njezine brojnosti, aktivnosti pokreta i razmještaja jedinica na njihovom teritoriju.

“To smatramo neprimjerenim i neodgovornim te odbacujemo to kao neistine. Ako Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika kao vrhovnog zapovjednika da njezine jedinice uđu na teritorij Kosova, ona će taj zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspješno. Ne bismo radili nikome iza leđa, već bismo obavijestili KFOR. Dosad, hvala Bogu, nismo morali donositi takvu odluku, a Srbija će učiniti sve da do toga ne dođe”.

Foto: Instagram/Aleksandar Vučić

Prisutnima se obratio i general Mojsilović.
“U skladu s naredbama vrhovnog zapovjednika nije bilo povećanja borbene spremnosti Vojske Srbije već samo pojačanih aktivnosti u Kopnenoj zoni sigurnosti. Svi komentari o angažiranju snaga su nepotrebni”, rekao je Mojsilović, dodajući da čudi kada neko iskazuje zabrinutost, jer VS u Kopnenoj zoni ima 4.500 angažiranih pripadnika.

“Ja 37 godina nosim uniformu, ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak”.

Mojsilović je dodao i da je Vojska Srbije ozbiljna organizacija, te da vrijeđa intelekt da je Vojska Srbije planirala upad na teritorij Kosova.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.