FOTO: Screenshot Youtube video/KRDO

Jeziv prizor: Mislili su da vonja trula životinja pa pronašli preko stotinu mrtvih tijela

Autor: Dnevno.hr

Policija okruga Freemont u američkoj saveznoj državi Colorado je u petak objavila stravičnu informaciju.

Naime, pronašli su najmanje 115 tijela u prostorima ekološkog pogrebnog poduzeća koje je pod istragom zbog nepropisnog rukovanja ljudskim ostacima.


Šerif okruga Fremont Allen Cooper rekao je da sudjeluju u koordinaciji s drugim agencijama kako bi utvrdili ima li nepravilnosti. Pogrebno poduzeće Return to Nature (Povratak prirodi) u gradu Penroseu u Coloradu izvodilo je “zelene” ukope bez kemikalija za balzamiranje ili metalnih lijesova.

Smrdilo na kilometre

Istraga je inače bila usmjerena na zgradu u vlasništvu pogrebnog poduzeća jer su lokalni stanovnici prijavili da su osjetili neugodan smrad prije nego što se uključila policija.

Istražitelji ureda šerifa okruga Fremont pronašli su nepropisno pohranjene ostatke. Srećom, vlasti su danas na tiskovnoj konferenciji izjavile kako vjeruju da trenutno nema zdravstvenog rizika za javnost.

Odbili su detaljno opisati scenu unutar objekta jer ne žele dodatno viktimizirati obitelji preminulih, ali su izjavili da je “prizor bio užasan”.

“Nije jasno je li počinjen zločin, to je fokus istrage na državnoj i federalnoj razini”, rekla je glasnogovornica FBI-a Vikki Migoya.

Istražitelji su bili u kontaktu s operaterima pogrebnih poduzeća i oni su surađivali, rekao je Cooper. Penrose je grad s oko 3000 stanovnika.
Ispred ulaza u zgradu tvrtke mogle su se vidjeti vreće za smeće, a ispred su bila parkirana dva vozila policije. Žuta policijska traka ogradila je područje, a zrakom se širio smrad truljenja.

Iza zgrade, na parkiralištu zaraslom u korov, bila su parkirana mrtvačka kola. U blizini prizemne zgrade su pošta i nekoliko raštrkanih kuća, raspoređenih između suhe trave i praznih parcela s parkiranim kamionetima.

Prema zakonu Colorada, zeleni ukopi su legalni, ali državni zakoni zahtijevaju da svako tijelo koje nije pokopano u roku od 24 sata mora biti pravilno ohlađeno. Joyce Pavetti (73) može vidjeti pogrebno poduzeće s praga svoje kuće i rekla je da je osjetila miris trulog mesa u posljednjih nekoliko tjedana.

“Mislili smo da smrdi mrtva životinja”
“Samo smo pretpostavili da je to mrtva životinja”, rekla je. U srijedu navečer Pavetti je rekla da je mogla vidjeti policijska svjetla oko zgrade i znala je da se nešto događa.

FOTO: Pixabay

Zgradu su tijekom godina koristile različite tvrtke, rekla je Pavetti, koja je nekoć ondje pohađala satove joge. U posljednje vrijeme nije vidjela nikoga u okolici, a mrtvačka kola iza zgrade primijetila je tek posljednjih mjeseci, rekla je.
Susjed Ron Alexander mislio je da smrad dolazi iz septičke jame, dodajući da su svjetla policijskih auta u srijedu navečer “izgledala kao 4. srpnja”.

Pogrebno poduzeće Return to Nature nudi pokop nebalzamiranih tijela u biorazgradivim kovčezima, pokrovima ili “ni u čemu”, stoji na njegovoj web stranici. Tvrtka također pruža usluge kremiranja. “Nema tekućina za balzamiranje, nema betonskih sefova. Što je moguće prirodnije”, stoji na web stranici.

Radnik ‘spaljene’ osječke tvornice sve nam je otkrio: Ovo je istina koja se godinama prešućuje, svi su sve znali

Tvrtka naplaćuje 1895 dolara za “prirodni ukop”. To ne uključuje troškove kovčega i prostora na groblju, navodi se na web stranici. Pogrebno poduzeće također izvodi kremacije koje “ne uključuju kemikalije ili neprirodne materijale” – “samo vi i Zemlja, povratak prirodi”, prema njegovoj web stranici.

“Povratak prirodi” osnovan je prije šest godina u Colorado Springsu, pokazuju javni podaci. “Zeleni” ukop odnosi se na ukop tijela koja nisu balzamirana. To je drugačije od ljudskog kompostiranja, u kojem se tijelo stavlja u posudu i pretvara u tlo.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.