Foto: Marko Miscevic / CROPIX

‘JESU LI DJECA OTETA?’ Državna tajnica progovorila o mališanima iz Konga: ‘Hrvati su optuženi za krijumčarenje djece’

Autor: Dnevno.hr

Državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgombić nakon sjednice Vlade komentirala je slučaj Hrvata uhićenih u Zambiji.

“Ono što ovog trenutka znamo, a nemamo u potpunosti službene potvrde, ali čini se da ih se i dalje tereti za isto kazneno djelo kao u prosincu. MVEP će nastaviti intenzivno raditi na ovom slučaj. Ministar vanjskih poslova je u kontaktu sa zambijskim ministrom vanjskih poslova, ministar Malenica je s ministrom pravosuđa”, rekla je Metelko-Zgombić i dodala da veleposlanik iz Južnoafričke republike stiže u Zambiju.

U uskoj smo suradnji s delegacijom Europske unije koja se nastoji opet aktivirati u rješavanju ove nemile situacije”, rekla je.

Državna tajnica rekla je i da nema potvrde da su Hrvati ponovno pritvoreni zbog anonimne dojave iz Hrvatske.

“Ono što možemo razumjeti iz zambijskih propisa, naši državljani nisu bili oslobođeni optužbi, nego je postupak bio obustavljen i optužba povučena. Sud nije pravomoćno odlučio jesu li krivi ili ne. I jednostavno uvijek postoji mogućnost kada nemamo pravomoćnu sudsku odluku da se takav postupak obnovi”, rekla je i naglasila da su bili zapanjeni jer je u kratkom roku došlo do takve promjene.

“Moramo čekati prvo ročište na kojem će tužitelj predstaviti optužnicu i eventualno novim dokazima koji su ga na ovo potaknuli”.

‘Izgleda da je aktivirana stara optužnica’

Bili smo uvjerenja da je slučaj riješen njihovim oslobađanjem, naglasila je.




“Posljednji put kada su razgovarali s njihovim odvjetnikom nije bilo potvrde o nekom ročištu, no bilo bi dobro da bude što prije i da se vidi ima li novih dokaza. Jednostavno izgleda da se aktivirala stara optužnica i da im se na teret stavlja pokušaj trgovinom djece”.

Dodala je da nema novih svjedoka, koliko su upućeni.

“Prema onome što znamo, a što se vidi iz dokumenata koji su im dani u zračnoj luci, opet su optuženi za krijumčarenje djece”, kazala je pa dodala da djecu tretiraju te da jesu hrvatski državljani.




Na pitanje jesu li djeca oteta, nitko nad njima nema kontrolu, Metelko Zgombić je odgovorila da će nastaviti raditi sa zambijskom stranom kako bi se status djece riješio.

Malenica: Djeca imaju hrvatske putne isprave

Nakon Metelko Zgombić, izjavu za medije dao je ministar Malenica:

“Oni imaju važeće hrvatske putne isprave, mi nastavljamo brigu za njih diplomatskim putem. Koliko imamo informacije, nije se otvaralo pitanje valjanosti dokumenata niti legalnosti tih isprava. Ti dokumenti su izdani u Hrvatskoj po proceduri koja je važeća. Nastavljamo brigu i za djecu, naravno”, kazao je i rekao da se nada da će se više informacija biti poznato sutra s obzirom na to da bi onda trebalo biti i ročište.

Rekao je da nema podatke da je prijava došla iz Hrvatske.

“U komunikaciji smo s odvjetnikom tih osoba. Veleposlanik Cicvarić je na putu prema tamo”, rekao je pa nastavio: “Oni koliko ja imam informaciju, imaju odredbu da se nakon povlačenja optužbe može ponovno podići optužba. Naravno da je čudno, da su oni dobili 48 sati pa su ih opet priveli”, kazao je.

‘Ozbiljna je situacija i brine me’

Na pitanje koliko je situacija ozbiljna rekao je: “Ozbiljna je situacija i brine me”.

Na pitanje postoji li istraga u Hrvatskoj oko toga kako su djeca dobila dokumente, kazao je: “Ja informacije o istrazi nemam. To je pitanje za DORH. Mi smo poslali inspekcijski nadzor sudovima koji su izdali sudske odluke. Utvrđeno je da su predmeti dodijeljeni nasumično, poštivane su odredbe o dodjeli sudova, rekao je i Vrhovni sud”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.