Foto: Josko Supic / Cropix/Ilustracija

JESTE LI IZNAD PROSJEKA? Evo koliko su iznosile hrvatske plaće u rujnu

Autor: I.G.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o iznosu prosječne plaće za rujan. Navode kako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama za rujan iznosila 7623 kune, što je nominalno niže za 0.7 posto, a realno za 2.2 posto u odnosu na kolovoz, dok je prema lanjskom rujnu nominalno viša za 7.2, a realno niža za pet posto.

Medijalna neto plaća za rujan iznosila je 6500 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Za razdoblje od siječnja do rujna ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 7588 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za 7.1 posto, a realno niže za 2.5 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 12.580 kuna, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 4.929 kuna.

U rujnu su bila prosječno 174 plaćena sata, što je u odnosu na kolovoz niže za 4.9 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (183), a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (159).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za rujan ove godine iznosila je 42.79 kuna, što je u odnosu na kolovoz više za 3.7 posto, a u odnosu na isti mjesec lani više za 7.1 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan ove godine iznosila je 10.325 kuna, što je nominalno niže za 1.3 posto, a realno za 2.8 posto u odnosu na kolovoz. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća bila nominalno viša za 8.1 posto, a realno niža za 4.2 posto.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.