Foto: Marko Todorov / CROPIX

‘JEDNA OD NAJMRAČNIJIH EPIZODA U POVIJESTI ZAGREBA!’ Tomašević odao počast ubijenoj obitelji Zec: ‘Staviti ćemo spomen ploču’

Autor: Dnevno.hr

Danas se navršila 31 godina otkako je ubijena obitelj Zec, a gradonačelnik Tomislav Tomašević je u povodu toga događaja rekao kako će Grad Zagreb na mjestu ubojstva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.

“Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7.prosinca 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci te odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gdje su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali”, rekao je gradonačelnik Tomašević naglasivši kako je zbog toga iznimno važno obilježiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obilježiti to mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio.

“Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen ploče na ovom mjestu”, kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće.

‘Stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama’

”Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u povijesti ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili što se ovdje dogodilo”, istaknuo je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu pozvavši građane Zagreba da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.

Na komemoraciji na Sljemenu sudjelovali su, među ostalima, i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić te veleposlanici Norveške i Srbije. U znak sjećanja položeni su vijenci i ruže.

”Došli smo ovdje po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamjernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovdje se učimo toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima biti oslonac”, naglasila je aktivistica Maša Samardžija, pročitavši poruku Antifašističke lige.

“Sve što se dogodilo te kobne večeri, izazvalo je muku i tišinu svih, i pripadnika srpskog naroda koji su se mogli osjećati ugroženo, i onih koji su osudili ubojstvo djeteta i njegovih roditelja ali to nisu imali snage reći izvan svoja četiri zida”, kazala je Samardžija.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.