fbpx
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Jedna je stranka podnijela kaznenu prijavu protiv Kreše Beljaka: ‘Kazneno djelo za koje je prijavljen vrlo je opasno!’

Autor: Dnevno

Jučerašnji Tweet čelnog čovjeka HSS-a, Kreše Beljaka, u kojem je napisao kako “UDBA očigledno nije ubila dovoljno političkih emigranata”, izazvao je salve reakcija u javnosti. Iako se Beljak danas ispričao zbog svoje izjave, i dalje se o tome priča, a neki su odlučili otići i korak dalje od pukih kritika.

Naime, Hrvatska stranka prava 1861. odlučila je podnijeti kaznenu prijavu protiv Beljaka, i to zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

“HSP 1861. podnosi kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH protiv KREŠE BELJAKA, predsjednika HSS-a i saborskog zastupnika te stranke jer je u subotu 10. siječnja 2020. napisao na svojem profilu na Twitteru da “UDBA očigledno nije ubila dovoljno političkih emigranata”.


Na reagiranje jednog čitatelja na Twitteru koji je napisao da“Jugonostalgičari ne uspijevaju shvatiti da je od 1945. do 1990. preko 100 političkih atentata izvršeno izvan Jugoslavije. UDBA je bila aktivna u svakoj hrvatskoj imigrantskoj zajednici u SAD-u Njemačkoj, Kanadi i Australiji”, Beljak je odgovorio: “Preko 100?? Očigledno nedovoljno. Vidjeli smo tko je radio sranja i tko je uzrokovao ratove od ’91. do ’99. Fašisti u bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama koji su nažalost pobjegli UDBA-i”.

Dakle, Krešo Beljak saborski zastupnik i predsjednik HSS-a odobrava zločine izvršene od zloglasne tajne političke policije UDBE, kasnije Službe državne sigurnosti Jugoslavije, koja je u postotku, s obzirom na broj stanovnika bivše Jugoslavije, počinila više političkih ubojstava Hrvata, Albanaca, Slovenca, Srba i drugih u mirnodopskom razdoblju nego sve druge tajne policije iz drugih komunističkih zemalja zajedno sve do pada Berlinskog zida 1989. a i kasnije.

S obzirom da je veliki broj hrvatskih državljana bio pogođen sa političkim ubojstvima svojih sunarodnjaka i sugrađana nakon II. svjetskog rata, da je tada uspostavljen režim strahovlade kojemu su politička ubojstva bila bitan element sijanja terora i fizičke eliminacije, neprihvatljivo je i nedopustvio da ovakvim mračnim i prijetećim izjavama okrivljeni Beljak širi atmosferu, nevjerice, straha i uznemiravanja javnosti, tim više što je okrivljeni saborski zastupnik, predsjednik parlamentarne politike stranke kojemu je dužnost da sve čini za mir i doborobit svojih sugrađana, a ne da odborava teške zločine političkih ubojstava čime ne samo da ih opravdava već i potiče na nove takve i tome slične zločine.

Okrivljeni Beljak, upozoren da čini kaznena djela, nije i i ne može se ni na koji način pravdati nepromišljenošću, neubrojivošću ili drugim afektivnim razlozima. Kazneno djelo za koje je prijavljen vrlo je opasno i može poticati ne samo na nove zločine i politička ubojstva već i potaknuti reakciju koja ne mora biti ništa drukčija niti manja od one koju zagovara okrivljeni Beljak, koji  prijeti žrtvama komunističkog terora i strahovlade, čija rodbina i potomci i dan danas živ u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Stoga HSP 1861. zahtjeva od glavnog držvnog odvjetnika Dražena Jelenića hitno postupanje i procesuiranje Kreše Beljaka sa zahtjevom da mu se odmah ukine parlamentarni imunitet, da ga se optuži i kazni po zakonu”, napisali su iz stranke.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.