Pixabay

Jedini kontinent bez koronavirusa sada još više izoliran: ‘Ovdje se nema gdje otići’

Autor: Dnevno

Antartika je jedini kontinent koji je ostao pošteđen zarazom koronavirusa, čak i nakon što je u svijetu više od šest milijuna zaraženih ljudi. Razlog tome je njezina geografska izoliranost i brze odluke nadležnih, prenosi Global.

“Izolirani smo usred prirodne izolacije koja postoji otprije”, rekao je upravitelj čileanskog antarktičkog teritorija Alejandro Valenzuela. Dodao je da od travnja na Antarktici nastupa oštra zime te nestaje sunce pa vremenski uvjeti i omogućavaju samo nužna putovanja, a proglašenje pandemije je dodatno postrožilo kontrole.

Vlasti na Antarktici su otkazale sav turizam, evakuirale osoblje koje nije nužno i zabranile sve kontakte između 29 međunarodnih baza.

Liječnik Pradeep Tomar, koji se u indijskoj bazi na Antarktici nalazi zadnjih pet mjeseci, istaknuo je da su stroge mjere bile potrebne upravo zbog izoliranosti samog kontinenta.

“Ovdje se nema gdje otići, medicinske ustanove su ograničene i širenje bi se brzo razvijalo”, objasnio je Tomar za BBC i dodao da je njegov tim u karanteni od veljače, a tko god i da dođe odlazi u dvotjednu izolaciju. Upravitelj Valenzuela se vodi poslovicom “bolje spriječiti nego liječiti” i pozdravlja stroge zdravstvene protokole, ali se i veseli kraju pandemije.

Capak: ‘Jučerašnji novozaraženi stigao u Zagreb zrakoplovom. U tijeku je potraga za ostalim putnicima’




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.