fbpx
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

‘JEDINE ZEMLJE KOJE MOGU BITI VELIKE SU RUSIJA I SRBIJA!’ Europa prema željama ‘velikorusa’, Hrvatska nestala s karte: ‘Naš bi Zoka zaslužio status bana ako se dogovori s Romima’

Autor: L.B.

Na društvenoj mreži Telegram viralni hit postala je karta pod nazivom ‘dekolonizacija Europe’, koja prikazuje novi europski poredak prema ‘velikoruskim’ željama.

Na Zapadu se proširila zahvaljujući kanadskom povjesničaru Ianu Garneru, inače stručnjaku za rusku kulturu i ratnu propagandu, a koji ju je objavio na Twitteru.

“Jedine zemlje koje mogu biti velike su Rusija i Srbija”, dopisao je Garner.


Foto: Screenshot/Twitter

‘Cigansko carstvo’, ‘denacifikacija’ i ‘dekolonizacija’

U Hrvatsku je ovu kartu “unio” poznati novinar Gordan Malić koji je na Facebooku iznio svoje mišljenje.

“Ruski Telegram objavio je novu fantaziju o Ruskome svijetu nazvanu ‘dekolonizacija Europe’. I to je došlo na red. Kanadski povjesničar Dr. Ian Garner prenosi kartu novog europskog poretka u kojem nedvojbeno profitiraju samo Rusija i Srbija. Teritorijalno dakako”, napisao je Malić.

Dodao je kako se na karti slobodne Europe pojavljuje i ‘Cigansko carstvo’, odnosno država Roma kojih u EU živi oko 12 milijuna.

“U Rusiji ih nema više od 250 tisuća, a dekretima im je ukinut nomadski način življenja, pa ih se, nakon Staljinovih progona, smatra u cijelosti akulturiranima. Kao i Ukrajince na Krimu. Dekolonizacija bi uslijedila nakon denacifikacije koju bi proveli dokazani antifašisti Putin i Vučić. Naš bi Zoka, vjerojatno, zaslužio status hrvatskoga bana ako se dogovori s Romima čiji bi utjecaj porastao…“, napisao je Malić.

Na kraju je zaključio kako zapravo “nije smiješno”.
Inače, karta nepoznatog autora (koji, dakako, nema veze sa službenom ruskom politikom) prikazuje posve rascjepkan Stari kontinent, europske velesile poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije postaju prošlost. Uglavnom su rascjepkane na manje kneževine, kakve su bile u srednjem vijeku, a postoje i neki duhoviti dodaci. Primjerice, Pariz i London postaju emirati, na jugu Italije je Islamska država Rima i Napulja, u Skandinaviji imamo Islamsko-demokratsku republiku Švedsku, dok je Portugal prekomorski teritorij Brazila.

Dodajmo i da je spomenuto “Cigansko carstvo” Rumunjska. Hrvatske nema na karti, iscrtana je bivša Jugoslavija koja je progutala i Albaniju, s nazivom kraljevina Srbija.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.